“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Het ontslagrecht gaat in 2014 flink op de schop. Het wordt gemakkelijker om afscheid te nemen van een werknemer.

Dit blijkt uit uit het Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Ook de ontslagvergoeding gaat omlaag. Op deze manier wordt het voor een bedrijf gemakkelijker om nieuw personeel aan te nemen.

Hoorpocedure

Een bedrijf hoeft straks vooraf geen toestemming meer voor het ontslag aan te vragen bij uitkeringsinstantie UWV of de kantonrechter. Het ontslag wordt straks achteraf getoetst en niet vooraf zoals nu het geval is. Als een werknemer het niet met het ontslag eens is kan het na de hoorprocedure in het bedrijf naar de rechter stappen.

Ontslagvergoeding

De ontslagvergoeding die de kantonrechter toekent is momenteel gebaseerd op dienstverband en leeftijd. Hierdoor krijgen vooral oudere werknemers die lang bij het bedrijf zitten hoge bedragen mee; soms twee of drie keer het jaarsalaris. Dit kost bedrijven enorm veel geld. De VVD en PvdA hopen hier met de nieuwe plannen een eind aan te maken.

Ontslagprocedure

Bij de ontslagprocedure in de nieuwe situatie zou de ontslagvergoeding worden beperkt tot een kwart maandsalaris per gewerkt jaar, met een maximum van een half jaarsalaris. De werkgever krijgt wel een inspanningsverplichting om de werknemer te helpen met scholing of het vinden van een nieuwe baan.