“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Het gaat niet goed met reisorganisatie TUI. Door het coronavirus zien zij hun omzet langzaam verdampen. TUI deed dan ook een beroep op de noodmaatregel van de overheid om het hoofd boven water te houden. Door de Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW) neemt het UWV de betaling van een groot deel van de lonen op zich. Een belangrijke voorwaarde van de regel is wel dat je geen personeel om bedrijfseconomische redenen mag ontslaan als jij gebruik maar van de NOW. En dat is nou precies wat TUI wel doet…

Ontslagronde

Volgens de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) is TUI bezig met een grote ontslagronde van piloten en cabinepersoneel. “TUI heeft op economische gronden piloten en stewardessen ontslagen, terwijl het bedrijf wel gebruik wil maken van de NOW-regeling. Ook gaan ze tijdelijke contracten van stewardessen en piloten niet verlengen”, vertelt Willem Schmid, voorzitter van de VNV.

Houden aan de regels

Ondertussen ontkent TUI alles en zegt zich aan alle regels te houden. “TUI Nederland confirmeert zich als luchtvaartmaatschappij en reisorganisatie aan de voorwaarden van NOW-regeling en handelt binnen deze voorwaarden” zo zegt Petra Kok van TUI. Vlak voor het coronavirus om zich heen begon te slaan had TUI een tekort aan piloten, waardoor zij net een groot aantal mensen hadden aangenomen. In totaal staan er bij TUI 160 piloten op de loonlijst.

KLM

TUI is niet de eerste luchtvaartmaatschappij die probeert de regels te ontwijken. Zo werd KLM onlangs al door de Tweede Kamer op de vingers getikt toen bleek dat zij 2000 man gedeeltelijk of helemaal wilden ontslaan. Dit terwijl ook zij gebruik maken van de NOW-regeling.