Ondanks het groeiende personeelstekort is veel sectoren komen oudere werkzoekenden niet aan een baan. Ze solliciteren zich suf en zijn echt wel bereid om hun salariseis te matigen, maar dit lijkt nauwelijks effect te hebben. Werkgevers zitten schijnbaar niet te wachten op 50-plussers en zoeken liever nog even verder naar een jongere kandidaat.
Salaris
Ga je als 50-plusser qua salariseis uit van je vorige salaris, dan ben je te duur. Zet je een stukje lager in, dan zal er wel een addertje onder het gras zitten. Als 50-plusser lijk je het nooit goed te kunnen doen. Dit blijkt ook uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Hieruit blijkt: oudere werkzoekenden solliciteren net zo veel als jongeren, zijn bereid om salaris in te leveren om een baan te vinden, maar het helpt allemaal niet.
Leeftijd
Het is in dit geval vooral de leeftijd die veel werkgevers afschrikt. “Zelfs een 55-plusser die bereid is om een kwart van zijn loon in te leveren, ziet zijn kans op een baan slechts oplopen van 17 procent naar 24 procent”, legt hoogleraar arbeidseconomie Joop Schippers uit.
Beroerde baankansen
Ook de cijfers van het UWV bevestigen beroerde baankansen voor ouderen. Zo zit de helft van alle werkloze 50-plussers al meer dan een jaar thuis. Het probleem zit hem vooral in vooroordelen zegt Schippers. “Werkgevers moeten beseffen dat je soms aan sollicitanten moet sleutelen. En we moeten loskomen van het idee dat je salaris tijdens je loopbaan altijd stijgt”. Schippers ziet een rol voor de overheid om vooroordelen over ouderen weg te nemen. Ook zouden ouderen hulp moeten krijgen bij het vinden van werk.