“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ouderen onmisbaar bij tekort aan personeel

19 feb, 2018 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1294 beoordelingen

Gepensioneerde ouderen zijn een oplossing voor de arbeidsmarkt als er ineens een tekort is aan arbeidskrachten. Zij hebben vaak veel ervaring, werken graag in deeltijd en zijn meestal erg gemotiveerd. Bij plotselinge tekorten zijn deze oudere werknemers onmisbaar.

Gepensioneerd personeel

Veel werkgevers weten de oudere werknemers ook te vinden. Maar liefst 40 procent van de werkgevers heeft ervaring met het inzetten van gepensioneerd personeel. Dit blijkt uit een onderzoek van hoogleraar ouderen en arbeidsmarkt, Kène Henkens. Henkens deed onderzoek naar het inzetten van gepensioneerden op de arbeidsmarkt.

Langer doorwerken

Er zijn veel ouderen die binnenkort met pensioen gaan, maar die liever langer door zouden willen werken. Het initiatief om langer door te werken ligt dan ook meestal bij de werknemer. “Van de mensen die nu op het punt staan om met pensioen te gaan, wil één op de tien doorwerken”. Veel werkgevers zijn hier ook blij mee. “Driekwart van de werkgevers is heel positief over de gepensioneerde werknemers. Het gaat om ervaren krachten met vaak zeer gespecialiseerde kennis. De ouderen werken in bijna alle sectoren, als ligt het percentage hoger in het onderwijs en het transport”, aldus Henkens.

Vergrijzing

Door de vergrijzing wordt het aantal gepensioneerde arbeidskrachten de komende jaren alleen maar groter. “Het is voor werkgevers ook relatief goedkoop om een gepensioneerde kracht aan het werk te zetten. Hij hoeft hier namelijk minder premies voor af te dragen”. Voor de gepensioneerde werknemers zorgt het werken voor een mooi extraatje op de rekening. Daarnaast vinden zij het vaak ook nog wel erg leuk om actief bezig te zijn in hun oude vakgebied.