“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ouderen te duur voor werkgevers

11 jun, 2015 | Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Volgens het Centraal Planbureau (CPB) zijn ouderen vaak niet interessant voor werkgevers. Dit komt vooral door de vele extra leeftijdsvoordelen die zijn opgenomen in de cao’s. Wanneer we oudere werknemers weer aan het werk willen krijgen zullen we moeten hervormen om de arbeidsmarkt.

Leeftijdsvoordelen

Seniorendagen, leeftijdsafhankelijke ontslagvergoedingen, hogere pensioenkosten en lonen en de extra “ontziemaatregelen” in cao’s maken oudere werknemers minder interessant. Werkgevers nemen hierdoor minder gauw een oudere werknemer aan. Volgens het CPB zijn fundamentele herzieningen noodzakelijk zoals minder leeftijdsafhankelijke arrangementen in de cao’s.

Langdurige werkloosheid bij ouderen

Het CPB constateert dat de langdurige werkloosheid onder oudere werknemers een structureel probleem is. Ouderen verliezen niet alleen vaker hun baan, de kans op langdurige werkloosheid is bijna twee keer zo groot. We spreken van langdurige werkloosheid als iemand langer dan een jaar werkloos is. Het CPB hoopt met het rapport Den Haag wakker te schudden en duidelijk te maken dat er iets moet gaan veranderen.