“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Parttime werk voor vrouw niet altijd vrije keus

09 feb, 2018 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Onlangs werd bekend dat van heel Europa Nederlandse vrouwen het vaakst parttime werken. Ook zijn zij minder vaak economisch zelfstandig. Dit is echter niet altijd een vrije keuze. Veel vrouwen zou graag meer uren willen werken.

Carrièrekansen

Dit blijkt uit een onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens. Doordat vrouwen vaker in deeltijd werken hebben zij minder kansen om door te stromen naar hogere functies. Hierdoor zijn zij minder positief over hun carrièrekansen. Dit zorgt er ook voor dat zij minder gemotiveerd zijn om meer te gaan werken.

Hoger uurloon

Aan het opleidingsniveau en het uurloon van de vrouwen ligt het in ieder geval niet. Vrouwen hebben regelmatig een hogere opleiding dan mannen en hierdoor ook een hoger uurloon.

Opleidingskeuze

Een belangrijke factor die wel een grote rol speelt bij het parttime werken van vrouwen is de opleidingskeuze. Vrouwen volgen over het algemeen vaker een opleiding voor werk in een beroep of branche waarin vaak deeltijd wordt gewerkt. Bijvoorbeeld de zorg en het onderwijs.

Starters

Voor starters op de arbeidsmarkt geldt dat zij vaak het idee hebben dat zij niet veel in te brengen hebben bij werkgevers als het gaat om het aantal uren. Veel startersbanen zijn deeltijdbanen. Veel mannen vragen op een later moment om meer uren, terwijl vrouwen minder geneigd zijn dit initiatief te nemen.