“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Pas op met liegen of verzwijgen tijdens sollicitatie

18 sep, 2017 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Een werkgever mag tijdens een sollicitatiegesprek niet alles vragen. Zo mag je als werkgever niet vragen of iemand een kinderwens heeft of wat een de sollicitant zoal in zijn vrij tijd doet. Andersom werkt het ook. Als sollicitant zijnde is het ook niet de bedoeling dat je ergens over liegt of belangrijke dingen verzwijgt. Doe je dit wel, dan kan dit ervoor zorgen dat je ontslagen wordt.

Je CV

Maak je cv niet mooier dan het is. Hou je bij de feiten. Heb je ooit, jaren geleden op de havo, examen Frans gedaan, dan is het de vraag of je dit wel moet vermelden op je cv. Spreek je nog wel zo goed Frans als je doet voorkomen. Is je kennis wel up-to-date? Pas hiermee op, want dit soort dingen komen altijd uit. Helemaal als de gevraagde kennis essentieel is voor het uitoefenen van de functie. Lieg ook vooral niet over diploma’s e.d. Het is niet moeilijk om dit soort feiten te checken en val je door de mand, dan heb je een probleem.

Medische klachten

Op zich heeft de werkgever niets te maken met jou medische achtergrond. Hij/zij mag hier ook niet naar vragen. Is er echter een medisch probleem, waardoor je de betreffende functie niet goed kan uitoefenen, dan moet je wel aan de bel trekken. Kun je bijvoorbeeld niet lang staan en solliciteer je op een vacature van winkelpersoneel, dan kun je dit beter wel vermelden. De kans dat je gaat uitvallen is dan wel heel groot.

Hobby’s, denkbeelden en nevenfuncties

Bizarre hobby’s, extreme denkbeelden of nevenfuncties die invloed kunnen hebben op het werk of schade kunnen berokkenen aan het bedrijf kun je maar beter meteen op tafel gooien. Je wordt natuurlijk wel het visitekaartje van het bedrijf. Uiteindelijk komen je standpunten, hobby’s of nevenactiviteiten toch wel uit via social media of internet. Ben je bijvoorbeeld leraar geschiedenis en ben je een aanhanger van extreem-rechts, dan kunnen ouders hier tegen in protest komen. Ontslag volgt dan al snel.

Kortom wees eerlijk. Zo kun je met een gerust hart aan de slag bij de nieuwe werkgever!