“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Personeelstekort blijft oplopen tot 2022

04 dec, 2017 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

De personeelstekorten lopen steeds verder op en dit lijkt de komende jaren ook zo te blijven. Het tekort aan personeel in sectoren als het onderwijs, de zorg, de bouw en de ict blijft waarschijnlijk tot 2022 minstens net zo erg als nu.

Meer banen dan werkzoekenden

Dit voorspelt hoogleraar arbeidsmarkt Didier Fouarge van de Universiteit Maastricht. Hij presenteerde zijn prognoses voor de komende vijf jaar. In deze jaren zullen er ongeveer 2,1 miljoen arbeidsplaatsen vrij komen door economische groei en werknemers die met pensioen gaan. Hiertegenover staan 1,9 miljoen mensen die in deze periode op zoek gaan naar een baan.

Tekort

Al met al een flink tekort aan mensen (zo’n tweehonderdduizend). De kans is groot dat overheden en werkgevers creatieve oplossingen zullen gaan zoeken om dit probleem op te lossen. “Ik kan mij voorstellen dat bijvoorbeeld de zorg een beroep doet op mensen die niet geregistreerd zijn als werkloos, maar wel thuiszitten. Deze mensen kunnen worden omgeschoold en worden ingeschakeld om bij te springen waar nodig”, aldus Fouarge.