“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Personeelstekort in de zorg steeds groter

01 dec, 2017 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1336 beoordelingen

Het personeelstekort in de zorg wordt groter en groter. Ook de komende jaren zal dit tekort steeds verder toenemen. De verwachtingen zijn dat de Nederlandse zorgsector over een aantal jaar kampt met een personeelstekort van 100.000 tot 125.000 medewerkers.

Zorg in gevaar

Dit blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Berenschot in opdracht van V&VN, de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden. “De zorg in ons land komt in gevaar als we nu niet gaan samenwerken om de knelpunten aan te pakken”, zo zegt Sonja Kersten van de V&VN.

Verbeteren arbeidsvoorwaarden

Een van de belangrijkste knelpunten zijn de arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden. Werkgevers zullen deze arbeidsvoorwaarden en – omstandigheden moeten gaan verbeteren. Alleen dan kunnen zij de personeelstekorten aanpakken. Daarbij is het ook van belang om bijvoorbeeld bij het vaststellen van roosters rekening te houden met de wensen van de medewerkers. Daarnaast moet de administratieve rompslomp minder worden en moet het aantal stagemogelijkheden worden uitgebreid.

Invloed

Een andere goede oplossing van de bestaande problemen is het uitbreiden van de invloed van verpleegkundigen en verzorgers op het beleid van de zorginstelling. Taken die niet zo zeer met zorg te maken hebben, zoals grasmaaien, receptiewerk en het aanvragen van budgetten, kunnen zo doorgeschoven worden naar facilitaire medewerkers. Dit zal op termijn de werkdruk verlagen.