“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Personeelstekort in steeds meer sectoren

06 jul, 2018 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1321 beoordelingen

Het vinden van personeel wordt steeds lastiger. Ondertussen zijn er personeelstekorten in bijna alle sectoren. Toch spreekt het UWV officieel nog niet van krapte.

Moeilijk vervulbaar

Het UWV publiceerde deze week een lijst met moeilijk vervulbare vacatures. Een lijst die steeds langer lijkt te worden. Vooral in de bouw en de techniek is er een groeiend tekort aan mensen en daartegenover een groot aanbod van klussen. Veel bedrijven zoeken nu andere oplossingen, bijvoorbeeld door meer te automatiseren of te robotiseren. Daarnaast kunnen bedrijven intensiever werven of hun functie-eisen en arbeidsvoorwaarden aanpassen. Helpt dat allemaal niet, zijn er globaal drie strategieën die werkgevers kunnen toepassen: een beroep doen op nieuw talent van binnen of buiten de organisatie, werkprocessen anders organiseren of proberen het huidige personeel langer vast te houden en aan zich te binden.

Geen paniek

Toch is er volgens het UWV nog geen reden voor paniek. De schaarste wordt inderdaad groter, maar is nog altijd niet zo groot als tien jaar geleden. Volgens het UWV zitten we eigenlijk pas net op de overgang van een gemiddelde naar een krappe arbeidsmarkt. Daarnaast groeit de krapte een stuk minder snel dan tien jaar geleden.