“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Personeelstekort zorg wordt opgelost met ongeschoolde werknemers

05 nov, 2018 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1385 beoordelingen

Zorgwerkgevers hebben groot personeelstekort en er heerst een hoge werkdruk. Om die reden zijn werkgevers genoodzaakt ongeschoolde werknemers in te zetten. Zo komt het voor dat op zorgafdelingen mensen werken met geen of te weinig ervaring. Dit blijkt uit een peiling onder de leden van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

Ongeschoold personeel

Maar liefst 60 procent van de werkgevers neemt maatregelen tegen de te hoge werkdruk en het personeelstekort. Echter er zijn goede en slechte maatregelen. Het inzetten van ongeschoold personeel behoort tot de slechte maatregelen. Soms wordt gevraagd aan beveiligers om bij te springen. Ook worden nieuwe onervaren collega’s in het diepe gegooid. Dit levert risico’s op. Tekorten of niet, kwaliteit moet voorop blijven staan.

Inperken taken

Sommige werkgevers zorgen dat de administratieve taken worden ingeperkt. Dit is een positieve maatregel, maar wordt maar weinig toegepast. De maatregelen die het meest voorkomen zijn het opleiden van mensen, overwerken, inzet van ondersteunend personeel en patientenstops.

Minder uitstroom

Een werkgever moet ook gaan sturen op minder uitstroom. Gelukkig doet een deel van de werkgevers dit al. Bijvoorbeeld door doorgroeimogelijkheden aan te bieden, rekening te houden met voorkeuren in bijvoorbeeld het rooster en door meer zeggenschap te geven aan medewerkers.