“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Philip Morris schrapt 90 procent van banen in Nederland

11 apr, 2014 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Philip Morris sluit per 1 oktober van dit jaar de sigarettenfabriek in Bergen op Zoom. Door de sluiting verliezen ongeveer 1.230 van de bijna 1.400 medewerkers hun baan. Ongeveer 140 medewerkers op de verkoop- en salesafdeling kunnen blijven werken. Philip Morris maakt jaarlijks meer dan 75 miljard sigaretten, onder meer van de merken Marlboro, L&M en Chesterfield. De sigaretten zijn vooral bestemd voor de export. Philip Morris maakte in 2012 nog een winst van 145 miljoen euro.

Illegale handel

Philip Morris wijt de sluiting aan de economische crisis en de toename van illegale sigarettenhandel. Het Europese fiscale beleid is volgens Philip Morris een vruchtbare bodem voor illegale handel. Helaas doen nieuwe regels voor de industrie niets om dit stijgende probleem aan te pakken, zegt de president van Philip Morris Europa.
Philip Morris sluit niet alleen in Nederland de fabrieken. Ook in Australië wordt de productie stopgezet.

Ondernemingsraad

Philip Morris is nog in overleg met de ondernemingsraad over de uitvoering van de plannen. Dit geldt ook voor de Europese ondernemingsraad. Zij zijn verplicht deze in te schakelen. Ook moet het besluit nog worden goedgekeurd door de raad van commissarissen. Het sociaal plan zal worden opgesteld. Philip Morris gaat zich nu met name richten op het ondersteunen van de werknemers die getroffen zijn door dit besluit.

Kabinet kan niets doen aan massaontslag

Het kabinet kan niets doen aan het massaontslag, maar zal zich voor 100 % inzetten voor een goed sociaal plan.  Het kabinet kan niks doen omdat Philip Morris zelf aangeeft dat het kampt met overcapaciteit in Europa en ook dat het besluit om de fabriek in Bergen op Zoom te sluiten, niets te maken heeft met Nederlands beleid of het Nederlandse vestigingsklimaat.

Toeleveringsbedrijven

De sluiting van Philip Morris heeft ook grote gevolgen voor toeleveringsbedrijven in Bergen Op Zoom en omgeving. De wethouder van de gemeente Bergen op Zoom verwacht dat er in de regio in totaal tussen de 3.000 tot 4.000 arbeidsplaatsen verdwijnen, inclusief de circa 1.230 banen bij Philip Morris zelf. De gemeente zal samen met de provincie, de regering en andere partners gaan onderzoeken op welke manier dit verlies van werkgelegenheid zo goed mogelijk kan worden opgevangen.

Gefaseerd sluiten

De burgemeester van Bergen op Zoom is het niet eens met het besluit dat de fabriek gesloten zal worden.  Hij denkt erover om te gaan praten met de internationale directie van Philip Morris om de fabriek open te houden of gefaseerd te sluiten. Een sluiting in fases biedt de medewerkers meer tijd om een nieuwe baan te vinden. De burgemeester gaat zijn idee voorleggen aan de Nederlandse directie van het bedrijf om te bepalen of dit plan zinvol is of niet.