“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Recht op loon bij sluimerend/slapend dienstverband

04 jun, 2018 | Algemeen, Wet & regelgeving
9,5
Klanten vertellen

1385 beoordelingen

Ben je twee jaar ziek, dan mag de werkgever tot ontslag over gaan. Toch doen veel werkgevers dit niet. Zij houden zieke werknemers in dienst, terwijl zij niet meer werken. Dit noemen we een slapend dienstverband. Werkgevers doen dit om te voorkomen dat zij een transitievergoeding en vakantiedagen moeten uitbetalen. Een glaszetter was het hier niet mee eens en stapte naar de rechter. Resultaat: de vakantiedagen moesten worden uitbetaald.

Transitievergoeding

De belangrijkste reden waarom werkgevers het dienstverband slapend houden is de transitievergoeding. De overheid is namelijk bezig met een wet die werkgevers een vergoeding biedt als zij een transitievergoeding moeten betalen terwijl een werknemer twee jaar ziek is geweest. Hier is voor veel werkgevers het wachten op. Ondertussen zitten werknemers thuis zonder transitievergoeding.

Vakantiedagen

Doordat de focus zo ligt op de transitievergoeding zou je bijna vergeten dat er ook nog vakantiedagen zijn die bij een slapend dienstverband niet worden uitbetaald. Een werkgever hoeft deze pas uit te betalen als het dienstverband officieel beëindigd is. Natuurlijk kun je zelf ontslag nemen, maar dan verspeel je je recht op een transitievergoeding. Dat is dus niet handig.

Naar de rechtbank

Een slimme glaszetter liet het er niet bij zitten. Hij is twee jaar ziek geweest en heeft momenteel een slapend dienstverband. Dit is hem een doorn in het oog. Hij vraagt de werkgever netjes om de opgebouwde vakantiedagen uit te betalen, maar de werkgever wil dit niet doen. De glaszetter besluit om de werkgever te laten weten dat hij zijn vakantiedagen op wil nemen. Daarbij liet hij de werkgever weten dat over de op te nemen vakantiedagen ook loon uitbetaald moest worden. De werkgever wilde hier niet aan meewerken, omdat er juridisch gezien bij een slapend dienstverband geen sprake is van loondoorbetaling.

Rechter

Samen kwamen ze er niet uit en dus besloot de glaszetter naar de rechter te stappen. Rechtbank Noord-Holland bekeek de zaak en deed een opmerkelijke uitspraak. De rechter oordeelde dat de werknemer de kans moet krijgen om de opgebouwde vakantiedagen op te nemen. Dat de loondoorbetalingsplicht al is gestopt maakt hierbij geen verschil. De werkgever moet het loon over de opgenomen vakantiedagen betalen met daarbij een wettelijke verhoging en de wettelijke rente.

Al met al een slimme manier om een werkgever te dwingen om vakantiedagen uit te betalen.