“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Rechtsbijstand en recht op vrije advocaatkeuze

27 mei, 2010 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Het Europese Hof van Justitie heeft in een rechtsbijstandzaak geoordeeld, dat vrije advocaatkeuze een fundamenteel recht is. In de praktijk blijkt dat, bij een rechtsbijstandverzekering vaak de verzekeraar deze keuze maakt voor de cliënt.

Een vrije advocaatkeuze houdt in dat iedereen het recht heeft om zelf een advocaat te kiezen. Potentiële verzekerden zijn hiervan in veel gevallen niet op de hoogte. Zij gaan vervolgens in zee met de jurist of advocaat van de verzekeraar. Bij procedures voor de rechter bent u verplicht een advocaat in te schakelen. Deze advocaat mag u zelf kiezen. Maar ook in gerechtelijke en administratieve procedures bij de kantonrechter, bestuursrechter, het UWV of bij arbitrage hebt u een vrije advocaatkeuze.

De rechtsbijstandverzekeraar informeert cliënten vaak niet voldoende, waardoor hun keuzevrijheid wordt beperkt. Wanneer dan de door de verzekeraar gekozen advocaat niet de vereiste deskundigheid heeft, kan het belang van de cliënt in het gedrang komen.

Tip: Ons netwerk van arbeidsrecht advocaten en specialisten heeft een landelijke dekking. Neem contact met ons op voor meer informatie of vrijblijvend juridisch advies.