“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Robots nemen financiële banen over

05 nov, 2018 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

De ontwikkeling gaat snel. Naar verwachting zal vooral de robotisering in de toekomst banen gaan kosten. Vooral mensen die werken in de financiële sector verwachten dat er straks in die sector veel minder werk zal zijn. Bijna 70 procent denk dat robotisering in de toekomst de belangrijkste oorzaak zal zijn van dalende werkgelegenheid in deze sector. Dit blijkt uit een peiling van Markteffect onder meer dan 300 medewerkers van bijvoorbeeld banken, verzekeraars en pensioenfondsen.

Krimp

Volgens het UWV is de financiële sector de enige sector die structureel krimpt. Tussen 2012 en 2017 daalde het aantal banen in deze sector met  15 procent. De verwachting is dat deze krimp aan zal houden en dat er jaarlijks zo’n 3.800 banen zullen verdwijnen.

Internet

Belangrijkste oorzaak van deze krimp is het internet. Klanten hebben niemand meer nodig om hen te helpen. Zij kunnen zelf via internet alle informatie vinden die zij nodig hebben en zelf alles online regelen. De werkzaamheden die er nog zijn zullen, naar verwachting, in de toekomst ook grotendeels door robots gedaan kunnen worden. Zo zul je als klant straks niet meer te maken krijgen met menselijke adviseurs, maar met robots.

IT-bedrijf

De meeste respondenten denken wel dat zijn of haar werkgever over tien jaar nog wel zal bestaan. Maar dan zal het bedrijf zich wel moeten omvormen tot IT-bedrijf. Dit is dan ook precies de plek waar de kansen voor werkzoekenden liggen. Hierbij kun je dan vooral denken aan programmeren en databeheer.