“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Het personeelstekort in de horeca loopt steeds verder op. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) luidt de noodklok. Als het zo doorgaat zullen populaire restaurants straks noodgedwongen één of twee dagen per week dicht moeten blijven of vroeger gaan sluiten.

Tekort arbeidskrachten

Het tekort aan arbeidskrachten is ondertussen opgelopen tot 37.000. Tot 2021 zullen er nog eens 60.000 vacatures bij komen. Het probleem is het grootst bij restaurants. De belangrijkste oorzaken van het tekort zijn de economische groei en het massatoerisme.

Beperken openingstijden

Restauranthouders wringen zich in allerlei bochten om de problemen op te lossen. Zo worden de openingstijden beperkt en wordt er veel energie gestoken in het opleiden en werven van mensen. Daarnaast kan het tekort aan personeel uiteindelijk effect hebben op de kwaliteit. FNV Horeca waarschuwt dat klanten steeds langer moeten wachten tot hun bestelling op tafel staat. Ook is het denkbaar dat de kwaliteit van het eten hierdoor achteruit zal gaan. “We horen nu al schrijnende verhalen waaruit blijkt dat ze vanwege overbelasting halffabricaten van de groothandel in de pan gooien”, zo zegt Laura Kapper van FNV Horeca.

Geen aantrekkelijke branche

Volgens FNV Horeca hebben de horeca werkgever de huidige tekorten grotendeels aan zichzelf te danken. “De horeca is door het nu al drie jaar uitblijven van een cao onaantrekkelijk”, aldus Kapper. Daarnaast is de crisis voorbij en willen mensen weer geld uitgeven in de horeca, waardoor de branche een behoorlijke groei doormaakt.

Personeel behouden

Los van het vinden van nieuw personeel is het ook belangrijk om zoveel mogelijk van het huidige personeel te behouden. Dit helemaal aangezien de horeca-branche een branche is waar over het algemeen veel verloop is. Het is dan ook van belang om het huidige horeca-personeel tevreden te houden.