Social media zorgt tegenwoordig voor 10% van de ontslag op staande voet zaken. Dit komt omdat veel werknemers onhandige berichten plaatsen op o.a. Facebook, Twitter of LinkedIn. Werknemers beseffen vaak niet dat werkgevers deze berichten lezen.
Social media protocol
In veel bedrijven worden er geen duidelijke afspraken gemaakt over het gebruik van sociale media. Er ontbreekt een zogenaamde social media protocol. Dit kan tot arbeidsconflicten leiden. In het social media protocol staat of je bepaalde zaken wel of niet mag vermelden op social media. Het protocol geeft de spelregels aan, maar ook wat er gebeurt als een werknemer deze spelregels niet serieus neemt of overtreedt. Voor werkgevers is het ook belangrijk dat er duidelijkheid is. Het ontslag op staande voet is niet altijd terecht wanneer er geen afspraken met werknemers zijn gemaakt.
Social media vaak oorzaak ontslag staande voet
Werknemers beseffen niet dat het negatief uitlaten over de werkgever op social media kan leiden tot ontslag. In ernstige gevallen leidt het tot ontslag op staande voet. Het gevolg van ontslag op staande voet is dat de werknemer in de meeste gevallen geen WW-uitkering krijgt. Werknemers beseffen niet dat berichten op social media het imago van de werkgever kunnen schaden.
Let op: Ben jij ontslagen door een bericht op social media? Neem contact op met onze juridische medewerkers. Zij helpen je graag verder.
Social media berichten
Social media berichten leiden soms tot ontslag. De berichten kunnen negatieve uitlatingen over de werkgever bevatten. Echter werkgevers zien ook dat een werknemer zich ziek meldt, maar op social media meldt andere dingen te doen (bijvoorbeeld winkelen of klussen). Uit een uitspraak van de rechter blijkt dat dit in strijd is met het goed werknemerschap. In Nederland geldt de vrijheid van meningsuiting, maar dit betekent niet dat een werknemer alles mag stellen, aldus de rechter.