“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Uit onderzoek van Wetten van de Werkvloer, een platform van Nationale Vacaturebank, blijkt dat zo’n 82 procent van de Nederlanders tijdens werktijd solliciteert naar een andere baan.

Een op de vijf zoekt alleen naar vacatures. Een derde solliciteert alleen tijdens werktijd als er sprake is van gedwongen vertrek. Ook worden sollicitaties openlijk op de werkvloer besproken met collega’s en is het bij een op de tien zelfs zo dat collega’s vacatures zoeken voor elkaar. Bij slechts een kwart van de ondervraagden wordt er op de werkvloer niet over sollicitaties gesproken.

Het onderzoek werd gehouden onder 1000 Nederlanders. Hiervan gaf een derde van de respondenten aan dat hun baas geen toestemming geeft als zij vrij vragen voor een sollicitatiegesprek. Het blijkt dat werknemers hierdoor meestal een andere reden opgeven voor hun vrije dag en dat zij alleen open kaart spelen over de reden van de vrije dag als hun baas weet dat zij aan het solliciteren zijn. Meestal verzinnen mensen een smoes zoals een bezoek aan de tandarts of de dokter, terwijl zij ondertussen eigenlijk naar een sollicitatiegesprek gaan.