“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Ben je ziek, dan heb je ontslagbescherming. Toch betekent dit niet altijd dat je niet ontslagen kunt worden. De rechter gaf een producent onlangs toestemming om de arbeidsovereenkomst met een zieke muzikant te ontbinden.

Musicals

Al sinds 1999 speelde de muzikant mee in musicals. Zijn laatste bijdrage was bij The Bodyguard. Hierna ging het ineens bergafwaarts. Hij deed audities voor een paar grote producties, maar werd afgewezen. Hij was niet ‘groovy’ genoeg voor On Your Feet en voor de Lion King had hij niet de juiste kwaliteiten in huis.

Geen werk

De producent kon de muzikant nergens kwijt en besloot bij het UWV een ontslagvergunning aan te vragen om bedrijfseconomische redenen. Het UWV ging hier niet mee akkoord. Producent en muzikant gingen op nieuw met elkaar in gesprek om een goede oplossing te vinden. Zo vroeg de producent hem om nog een keer auditie te doen bij On Your Feet. Een soort van herkansing. De muzikant weigerde. Volgens hem verliepen de audities daar niet objectief en maakte hij daardoor geen schijn van kans. De producent kwam hem tegemoet door aan te geven dat hij zelf iemand kon aanbrengen in het autitiecomite. Als alles goed ging zou hij dan toch kunnen instromen bij On Your Feet. In de tussentijd zou de producent dan een functie voor hem creëren bij Fiddler on the Roof. Mocht dit allemaal niet lukken, dan zou hij als begeleider van repetities en audities aan de slag kunnen. De werkgever probeerde de muzikant dus aan alle kanten tegemoet te komen.

Mediation

De muzikant wilde hier echter allemaal niets van weten. En gaf aan dat hij het vertrouwen in de producent helemaal kwijt was. De werkgever stelde mediation voor. Maar na twee maanden mediation was er nog altijd geen oplossing. Ondertussen was de muzikant ziek geworden en zat thuis.

Ontbinden

Uiteindelijk was de producent het zat. Hij had er alles aan gedaan om de muzikant weer aan het werk te krijgen, maar stuitte alleen maar op onwil. Hij besloot de rechter te vragen de arbeidsovereenkomst te ontbinden en zag ook geen reden de muzikant een transitievergoeding te betalen. De muzikant was het hier natuurlijk niet mee eens en ging in verweer. Volgens hem had de producent hem na 22 jaar goede dienst in diskrediet gebracht, door te beweren dat hij niet meer geschikt zou zijn als muzikant in musicals.

Opzegverbod

De rechter bekeek de zaak en kwam tot de conclusie dat er in dit geval sprake is van een opzegverbod, omdat de muzikant ziek is. Maar omdat het ontslag in dit geval niets te maken heeft met het ziek zijn van de medewerker, staat dit opzegverbod de ontbinding van het contract niet in de weg. Het gaat hier immers over een verstoorde arbeidsverhouding die niets te maken heeft met de ziekte van de werknemer. De rechter stond dan ook toe dat het contract werd ontbonden. Wel zal de producent een transitievergoeding aan de muzikant moeten betalen.