“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Specialistische bedrijfsarts houdt (ex)kankerpatiënten aan het werk

06 feb, 2018 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Bijna een kwart van de genezen kankerpatiënten krijgt uiteindelijk te maken met ontslag. Dit terwijl zij in veel gevallen juist graag willen blijven werken. Het Rode Kruis en Zorg van de Zaak komen nu met een oplossing.

Werkgevers en bedrijfsartsen

Zowel werkgevers als bedrijfsartsen binden het moeilijk om kankerpatiënten op de juiste manier te benaderen. Dit terwijl zo’n 40.000 werknemers jaarlijks deze diagnose krijgen. Hierdoor lopen kankerpatiënten op het gebied van werk tegen veel onbegrip aan.

Gespecialiseerde bedrijfsarts

Het Rode Kruis en Zorg van de Zaak zagen dit probleem regelmatig voorbij komen. Daarom begonnen zij twee jaar geleden een pilot. Hierbij kregen 34 patiënten met problemen op het werk hulp van een gespecialiseerde en onafhankelijke bedrijfsarts. De problemen hadden te maken met vermoeidheid, onzekerheid over de toekomst op het werk of soms financieel. Daarnaast hadden de patiënten te maken met onbegrip van de werkgever of bedrijfsarts. Met behulp van de gespecialiseerde bedrijfsarts werden tot zover 22 mensen succesvol gereintegreerd.

Regie

“Kanker is heel ontregelend. Door de juiste coaching proberen we mensen zelf weer de regie te laten nemen. Dit lukt vooral door de tijd te nemen voor de patiënten”, zo zegt Jansje Wiegman van Zorg van de Zaak. Een gewone bedrijfsarts heeft meestal hier de tijd niet voor, waardoor het probleem niet duidelijk wordt. Daarnaast is de kennis van een gewone bedrijfsarts vaak niet toereikend.

Contact

Vooral het houden van contact met het werk is tijdens de behandeling essentieel. Het is belangrijk om te voorkomen dat je als collega uit beeld raakt. Zo wordt het steeds lastiger om weer terug te komen op het werk. De werkgever zou hier een actieve rol in moeten spelen.

Oncologische zorg

In het Rode Kruis Ziekenhuis is de pilot goed bevallen. Zo goed dat de poli waar patiënten geholpen worden met het reintegratie-traject blijft bestaan. Sterker nog… zij vinden dat deze hulp in de toekomst onderdeel zou moeten worden van de oncologische zorg en betaald zou moeten worden door de zorgverzekering.