“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Staand werken is goed voor je

19 okt, 2018 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1321 beoordelingen

Uit een Britse studie blijkt dat staand werken goed voor je is. Mensen die staand werken zijn minder moe en voelen zich meer betrokken bij hun werk.

Schadelijk

Dat teveel zitten schadelijk is voor je gezondheid was al bekend. Zitten is het nieuwe roken geworden. Het stilzitten achter een bureau remt de werking van het lichaam zo af dat er nauwelijks calorieën worden verbrand. Hiermee stijgt het risico op diabetes en overgewicht.

Zittijd

Uit het onderzoek blijkt dat staand werken flink wat voordelen heeft. In het onderzoek stonden 146 medewerkers van de National Health Service centraal. Zij hebben een zittend beroep. De helft kreeg een zit-stabureau. De andere helft behield gewoon zijn eigen werkplek. Vervolgens werd bijgehouden hoeveel er zittend gewerkt werd. In het begin zaten de meeste werknemers nog zo’n 9,7 uur per dag, maar dit werd steeds minder. Na twaalf maanden was de zittijd uiteindelijk verminderd met 82 minuten.

Voordelen

De werknemers waren erg positief over deze nieuwe manier van werken. Ze gaven aan minder moet te zijn, zich meer betrokken te voelen bij hun werk en een verbeterde kwaliteit van leven te ervaren. Ook gezondheidsklachten zoals rugpijn verdwenen. Ook waren de staande medewerkers minder gespannen.

Nederland

In Nederland zitten we gemiddeld 9,8 uur per dag achter een bureau. Hiermee hebben we een record te pakken. Nederlanders zitten het meest van alle Europeanen. Voor werkgevers stof tot nadenken, helemaal als je weet dat in Zweden het gemeengoed is dat mensen een zit-stabureau hebben. In Denemarken is het sinds 2014 zelfs verplicht om werknemers deze keuze te bieden.