“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Staand werken? Koppel dit aan een taak!

07 jul, 2020 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Steeds meer bedrijven schaffen bureaus aan waarbij je zowel staand als zittend aan het werk kunt. Staand werken zou beter zijn voor het lichaam, maar ook voor de productiviteit. Staan werken zorgt voor een betere doorbloeding van het lichaam. De hersenen krijgen hierdoor meer zuurstof en dit heeft een positief effect op de productiviteit.

Makkelijker gezegd dan gedaan

Staand werken klinkt aantrekkelijk. Toch is het gemakkelijker gezegd dan gedaan. Veel werknemers zijn onbewust best gehecht aan het zittend werken. Het is ook een stuk gewenning. Je moet jezelf als het ware herprogrammeren om meer staand te gaan werken. Dit gaat het makkelijkste wanneer je het staand werken aan specifieke taken koppelt. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je alle telefoontjes staand behandelt, stel voor een keer staand te vergaderen of overleggen, of ga telkens als je koffie hebt gehaald of naar het toilet bent geweest minimaal 15 minuten staand werken. Waarschijnlijk merk je dat je jezelf er vaak aan moet herinneren om weer te gaan staan. Het kost tijd! Maar als het eenmaal in je systeem zit heeft het positief effect op geest en lichaam. Dit wordt ondersteund door verschillende onderzoeken.

Onderzoek naar staand werken

Naar staand werken zijn verschillende onderzoeken gedaan. In een onderzoek werden twee groepen gevormd. In de ene groep mochten de werknemers 6 maanden lang kiezen of ze hun werk staand of zittend wilden doen, in de andere groep niet. Door het staan en zitten af te wisselen werd maar liefst 46 procent van de werknemers productiever. Gemiddeld genomen stonden deze werknemers zo’n 1,6 uur op een werkdag.

Staand werken is gezonder

Af en toe staan is een stuk gezonder voor het lichaam. Gemiddeld gezien zorgt deze gewoonte er voor dat je langer leeft. In het VU Medisch Centrum West monitorde epidemioloog Van der Ploeg 4 jaar lang 200.000 mensen van 45 jaar en ouder. Mensen die 2 tot 5 uur per dag stonden hadden een 10 procent lagere kans om vroeg te overlijden. Ook hadden ze een kleinere kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Andere voordelen aan staand werken

Staand werken is niet enkel gezonder. Over het algemeen ben je ook productiever op werk als je ervoor kiest af en toe staand te werken. En wat blijkt: vergaderingen duren zo’n 34% korter wanneer je dit staand doet. Staand vergaderen is goed voor de groepsdynamiek. Het blijkt dat men een productievere bijdrage levert aan de vergadering. De kwaliteit van de besluiten blijft gelijk. Dus wellicht moeten jullie de volgende vergadering ook eens gaan staan!

Ga jij het doen?

We hopen dat we je met dit artikel hebben kunnen overtuigen om wat meer te gaan staan op werk. Let wel op een aantal dingen. Trek goed schoeisel aan. Hoge hakken of slippers blijken in de praktijk minder fijn wanneer je staan wil werken. Zorg ook dat je bureau op de juiste hoogte staat ingesteld. Een fijne werkhoogte is van groot belang. Zet je stoel even buiten bereik. Zodat je de ruimte hebt om te staan en niet in de verleiding komt om je stoel te pakken. En tot slot, koppel het aan een taak. Zo heb je duidelijk voor jezelf afgebakend wanneer je zittend werkt en staand! Succes!