“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

In Nederland krijgen steeds meer mensen te maken met een burn-out. Dit heeft alles te maken met de prestatiegerichte maatschappij waarin we leven. De gevolgen zijn groot. Zo kost het feit dat zoveel mensen uitvallen met een burn-out de maatschappij maar liefst 20 miljard euro per jaar. De aandoening zorgt er zelfs voor dat veel mensen blijvend hersenletsel oplopen. Klinisch neuropsycholoog Erik Matser luidt de alarmbel. “Als we zo doorgaan hebben we geen atoombom nodig om onszelf volledig uit te roeien. We hebben een andere levensstijl nodig om een ramp te voorkomen.”

De cijfers

Deze waarschuwing komt na het bekend worden van de cijfers op dit gebied. Hieruit blijkt dat in Nederland één op de vijf mensen momenteel niet werkt, als gevolg van stress en een burn-out. “Deze mensen zijn door een gebrek aan energie letterlijk te moe om te werken. Daarnaast zijn er honderdduizenden mensen die wel werken, maar ook vaak last hebben van klachten als somberheid en angst. Veel mensen herstellen traag van diverse ziekten. De onderliggende oorzaak daarvan is stress en psychisch uit balans zijn. Deze (vaak jonge) mensen zijn vaak meerdere malen net zo lang uit de roulatie als bij een burn-out”, aldus Matser.

Jongeren

Opvallend is dat steeds meer jongeren bezwijken onder de stress. Een belangrijke factor hierin is onze informatiesamenleving. We worden constant overspoeld met informatie. Door onze mobiele telefoons zijn we altijd overal bereikbaar. Telefoontjes, app’s, het laatste nieuws, social-media-berichten. Alles komt de hele dat bij ons binnen. Hierdoor blijven de hersenen continu op hoogspanning. Veel jonge mensen kunnen al deze informatie eigenlijk niet verwerken. Door aanhoudende stress op de hersenen kunnen deze slechter gaan functioneren en het hersenweefsel kan zelfs veranderen. “De hersenen functioneren het beste bij een goede balans van stresshormonen en groeihormoon. Door de huidige hoeveelheid stress raken veel jonge mensen uit balans en worden langdurig ernstig ziek.” Bij Harvard Medical School werd onlangs zelfs aangetoond dat leven in een stressvolle omgeving er zelfs voor kan zorgen dat zenuwbanen afbreken door de aanhoudende hoge mate van alertheid.

Alarm

Matser slaat alarm. Volgens hem staan we aan de vooravond van misschien wel de grootste crisis ooit. Dit allemaal door stress. De mens functioneert niet meer in de huidige samenleving. Dit heeft momenteel al desastreuze gevolgen. Dit zal in de toekomst alleen maar erger worden. Mensen die door stress problemen krijgen met hun hersenen komen eigenlijk bijna nooit meer op dezelfde manier terug.