“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Steeds meer werknemers thuiswerkvergoeding

13 okt, 2020 | Algemeen, Coronavirus
9,5
Klanten vertellen

1294 beoordelingen

Steeds meer werkgevers bieden hun werknemers een compensatie aan voor het thuiswerken. Helemaal nu thuiswerken wederom de norm is. En met de huidige cijfers is de verwachting dat dit nog even zo blijft. Er zijn ook bedrijven die hebben uitgesproken dat thuiswerken ook de norm blijft na de corona. Het scheelt de werkgever kosten op kantoor en sommige bedrijven gaan zelfs op zoek naar een kleinere kantoorruimte. Een compensatie voor de kosten van de werknemer lijkt dan ook niet meer dan logisch.

Cao-onderhandelingen

Ook in de cao-onderhandelingen is de compensatie een onderdeel van het gesprek. Zo krijgen Nederlandse callcenter medewerkers binnenkort minimaal 25 euro compensatie per maand wanneer ze fulltime thuis werken. Dit moet onkosten als electriciteit, koffie, toiletpapier etcetera vergoeden. Ook medewerkers van waterschappen krijgen een thuiswerkbudget krijgen. Zij krijgen €3 per volledig thuis gewerkte werkdag. Voor het afgelopen jaar ontvangt elke medewerker een tegemoetkoming van 250 euro.

Budget thuiswerkplek

Naast een standaard compensatie voor het thuiswerken ontvangen veel medewerkers ook een budget voor het inrichten van een thuiswerkplek. Medewerkers van waterschappen krijgen 600 euro per persoon om hun werkplek thuis in te richten. Met dit geld kunnen ze bijvoorbeeld een bureaustoel, bureau of goede lamp kopen. Hiermee voldoen de thuiswerkplekken aan de Arbowet. Voor rijksambtenaren werd al eerder een thuiswerkvergoeding opgenomen in de nieuwe cao. Rijksambtenaren krijgen een compensatie van 363 euro voor het thuiswerken.

Werkgever bespaart

Krijgen jullie al een vergoeding? Zo niet is het slim om dit bespreekbaar te maken. Werkgevers besparen op kosten wanneer werknemers niet op kantoor komen. Ze zijn minder geld kwijt aan reiskostenvergoedingen, schoonmaakkosten en elektriciteit. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) rekende uit dat het een werknemer gemiddeld 2 euro per dag kost om thuis te werken. Het gaat dan om uitgaven aan extra verbruik van elektriciteit, water en gas.