“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Een groot deel van de Nederlandse werknemers is niet of nauwelijks bezig met zijn pensioen. Een probleem, want uit onderzoek blijkt dat een derde van alle werkenden in Nederland te weinig pensioen opbouwt. Bij zzp’ers is dit probleem nog groter. Hier zit vier op de tien straks met een pensioentekort.

Pensioenopbouw

Het onderzoek naar de pensioenopbouw werd gedaan door de Rabobank in samenwerking met het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD). In het onderzoek zijn alle vormen van vermogensopbouw meegenomen. Het bleek al snel dat maar weinig mensen actief bezig zijn met hun pensioen. Zo hebben de meeste mensen geen idee of hun pensioenregeling slechter of juist beter is dan gemiddeld. En is de pensioenopbouw ook maar zelden onderwerp van gesprek bij salarisonderhandelingen.

Goede regeling

Natuurlijk heeft de kwaliteit van het pensioen ook te maken met de pensioenregeling waar je onder valt in jouw tak van sport. Zo ben je het beste af in de zorg, de bouw of bij de overheid. Werk je in de zakelijke dienstverlening, de uitzendbranche, beveiliging of vervoer, dan kom je er bekaaid vanaf. In deze sectoren hebben werknemers uiteindelijk vaak een inkomen dat lager is dan 70 procent van het oorspronkelijke inkomen.

Zelf actie ondernemen

Deze tekorten zijn te ondervangen door zelf actie te ondernemen. Mensen kunnen zelf vermogen opbouwen door te sparen, te beleggen of extra af te lossen op hun hypotheek.