“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Tesla moet ex-werknemer 112 miljoen euro betalen na racisme

06 okt, 2021 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Een federale jury in het Amerikaanse San Francisco heeft het bedrijf Tesla veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding 130 miljoen dollar (zo’n 112 miljoen euro) aan een zwarte medewerker. De medewerker die als uitzendkracht in de Tesla-fabriek werkte kreeg te maken met een racistische werkomgeving. Er werden regelmatig racistische opmerkingen gemaakt.

Racistische bijnamen

Zijn collega’s gaven hem racistische bijnamen en ook op de muren van het toilet waren racistische kreten te lezen. De medewerker deed meerdere malen zijn beklag, maar Tesla deed niets om de werkomstandigheden te verbeteren. Dit zorgde ervoor dat hij uiteindelijk naar de rechter stapte. Hij was overigens niet de eerste zwarte medewerker die hiermee te maken kreeg. In mei schikte Tesla nog in een andere zaak voor 1 miljoen dollar, nadat een zwarte medewerker claimde dat hij racistisch behandeld werd door zijn leidinggevenden.

Emotionele schade

De uitzendkracht ontving een schadevergoeding van 6,9 miljoen dollar voor emotionele schade. Daar kwam nog eens 130 miljoen dollar als straf bovenop. Tot die conclusie kwam de jury, nadat Tesla niet kon voorkomen dat de medewerker racistisch werd behandeld.

Incidenten zouden zijn opgelost

Tesla kwam eerder met een verklaring naar buiten, dat het bedrijf nooit de intentie heeft gehad om de rechten en de veiligheid van zwarte medewerkers in gevaar te brengen en dat de door de werknemer aangevoerde incidenten waren onderzocht en zouden zijn opgelost. Tevens verklaarde de advocaat van Tesla dat de claims van de uitzendkracht niet zouden worden ondersteund door bewijs. Na de uitspraak is Tesla nog niet met een reactie naar buiten gekomen.