“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Thuiswerken met kids? Wij geven jou enkele tips!

17 mrt, 2020 | Algemeen, Coronavirus
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Een groot deel van de Nederlandse werknemers werkt door het coronavirus thuis. Gelukkig is dit met de technologieën van vandaag goed mogelijk. Vaak zit de uitdaging in het combineren van werk en het bezig houden van de kinderen. Hoe gek het ook klinkt, probeer deze periode ook als waardevol te zien. We zitten nu eenmaal allemaal in hetzelfde schuitje. En we kunnen het beste maar een positieve houding aannemen. Wij geven je enkele tips hoe je deze periode soepeler kan laten verlopen voor alle partijen.

Kinderen zitten, in elk geval, de komende drie weken thuis. Veel scholen gaan over op thuisonderwijs en hebben leerpakketjes klaar liggen. Sommige leraren geven online les. Dit houdt je kinderen echter niet de hele dag bezig. Vele scholen spreken over zo’n 2 uur werk per dag. Hoe pak je dit aan?

Ritme: maak een schema

Het kan helpen om samen met je kinderen een schema te maken. Je kan een vast schema maken of elke avond een nieuwe (om de afwisseling erin te houden). Een schema kan fijn werken. Het is ten slotte een andere situatie dan vakantie, aangezien ouders thuis moeten werken. Wanneer je samen met je kinderen een schema maakt kunnen zij ook dingen verzinnen en raken ze er ook meer bij betrokken. Wat zet je op zo’n schema? Uiteraard wat leerzame taken zoals, rekenen, taal of spelling. Maar ook schermtijd, creatieve opdrachten, buiten spelen en sport kan je in het schema verwerken. Het moet vooral leuk blijven en een beetje afwisselend. Want de meeste kinderen gaan zichzelf niet uren achter elkaar op schoolwerk storten. Hier thuis werd gisteren de film Vaiana bekeken en vandaag doen we een creatieve opdracht naar aanleiding van deze film. Ook willen ze hier een show geven en wat reken- en spellingopdrachten maken. Vind je het lastig om zelf een schema te verzinnen? Op internet rouleren al vele schema’s ter inspiratie! En wees vooral ook een beetje flexibel met een schema, afwijken kan en mag.

Inspiratie

Veel schema’s geven al inspiratie, maar hierbij ook nog wat tips:

  • Op pinterest staan veel leuke knutseltips.
  • Veel zenders zenden extra (leerzame) kinderprogramma’s uit.
  • Laat je kinderen een leuk obstakel parcours maken buiten, goed voor de beweging en creativiteit.
  • Bakken: bak iets lekkers met je kinderen.
  • Heeft je kind niet genoeg aan het werk van school? Op internet is veel gratis lesmateriaal te vinden!
  • Bouw een hut met oude dekens.
  • Geef je kinderen een specifieke opdracht met playmobiel/lego: Bouw het huis van de toekomst!
  • Planeetkunst biedt op instagram elke dag een creatieve opdracht die gerelateerd is aan kunst.
  • Zet de paastak vast neer en laat de kinderen deze versieren! Laat de kinderen ook zelf paasversiering maken.
  • Laat de kinderen ook lekker spelen en vooral even doen wat ze zelf willen!

Tijd om te wennen

Besef dat alle partijen tijd nodig hebben om te wennen aan deze nieuwe situatie. Gun elkaar deze tijd! Misschien moet je als gezin even zoeken hoe deze periode in te vullen en wat het beste werkt. En dat is begrijpelijk. Zolang je allemaal iets meer geduld opbrengt komt het allemaal goed! Pak het vooral aan en vorm het op een wijze die voor jouw gezin werkt.

Uitleg aan kinderen

Als jullie kinderen oud genoeg zijn kan je ze best wat dingen uitleggen. Vertel aan je kinderen dat deze situatie wennen is voor iedereen, maar je er als gezin een fijne tijd van wilt maken. Leg ook uit dat papa en mama wel moeten werken en ze zichzelf soms ook moeten vermaken of even stil moeten zijn (bijvoorbeeld tijdens een telefoongesprek). Kinderen begrijpen vaak meer dan je denkt!

Succes aan alle thuiswerkers

Wij wensen iedereen veel succes met thuiswerken en het omgaan met deze nieuwe situatie! Ook wensen we jullie veel gezondheid toe. Als iedereen zijn schouders eronder zet gaat het lukken dit virus terug te dringen. Wij plaatsen naast het reguliere arbeidsnieuws extra artikelen met betrekking tot het coronavirus. Wil je niets missen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!