Bij de Belastingdienst krijgen sommige medewerkers een toelage bovenop hun salaris voor onregelmatig werk. Dit gebeurd ondanks dat ze gewoon kantooruren draaien. Het betreft 121 medewerkers die vooral actief zijn bij de douane. Na hun 55e ontvangen ze een vaste Toelage Onregelmatige Dienst (de TOD55+). Die toeslag, gemiddeld zo’n 500 euro per maand, krijgen ze volgens de arbeidsvoorwaarden de rest van hun arbeidstijd. Ook als ze geen onregelmatig werk meer doen blijven ze de toelage ontvangen. De fiscus wil hier vanaf. Helaas komt de fiscus er niet uit met de vakbonden.
Rijksoverheid
In 2016 besloot de rijksoverheid om er rijksbeleid van te maken dat iemand met zo’n vaste toelage die kwijt zou raken als hij een andere functie met kantooruren kreeg. De regeling is ze een doorn in het oog. Echter werknemers en vakbonden gingen hiertegen in verzet. Het geschil werd voorgelegd aan de Advies- en Arbitragecommissie (AAC), die uitspraak doet bij geschillen tussen werkgevers en werknemers in de publieke sector.
Uitspraak AAC
De uitspraak van de AAC van eind vorig jaar was zeer helder. In het zogenoemde bezoldigingsreglement waar de Belastingdienst mee werkt, staat nergens dat de vaste toelage voor 55-plussers afgenomen mag worden als zij niet meer onregelmatig werken. Als de fiscus er van af wil, moet dat in overleg met de vakbonden. Om deze reden werd de vaste toelage weer in ere hersteld. De toelage is voor veel ambtenaren een prikkel om onregelmatig te werken. Hierdoor verdienen ze meer, maar dan willen ze deze inkomsten niet verliezen op latere leeftijd.
Door de uitspraak zit het ministerie van Binnenlandse Zaken nu wel met een probleem die niet zomaar opgelost is. Ze willen de regels voor alle departementen gelijk trekken. Daarom gaan ze nu in onderhandeling met de bonden. Het ministerie van Financiën laat in een reactie weten dat zij gewoon het rijksbeleid hebben toegepast. Maar door de uitspraak van de AAC schakelt het ministerie nu weer terug naar het oude beleid.