“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Uitspraak rechter: “Payroller niet zomaar ontslaan”.

27 apr, 2013 | Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1283 beoordelingen

Payrolling is populair bij werkgevers. Zij zijn vaak in de veronderstelling dat zij minder risico lopen en makkelijker van payrollers af kunnen. Onlangs heeft een rechter in Almelo echter een opmerkelijke uitspraak gedaan, die de payrol-wereld op zijn kop kan zetten. De rechter bepaalde dat de payrollers bij de gemeente Enschede in feite ambtenaren zijn en daarom niet zomaar kunnen worden ontslagen.

Deze uitspraak kan veel gevolgen hebben. Als payrollers voortaan gezien worden als werknemers, dan zouden werkgevers ook kunnen worden aangesproken om bijvoorbeeld pensioenpremies te betalen. Ook wordt het ontslaan van payrollers minder makkelijk. Hierdoor is het minder aantrekkelijk om payrollers in te zetten. Werkgevers zetten payrollers in zodat ze minder administratieve rompslomp hebben en minder risico’s lopen.Deze vlieger gaat nu wellicht niet meer op.

Payrol constructie

Payrollers zijn in dienst van een payrollbedrijf, maar worden “uitgeleend” aan een ander bedrijf. Een groot verschil met uitzendkrachten is dat payrollers langdurig bij een bedrijf werken – gemiddeld tweeënhalf jaar. Deze constructie komt veel voor in de horeca. Maar ook bij de overheid en in het onderwijs is payrolling in opkomst. Bij bezuinigingen kunnen werkgevers gemakkelijk van payrollers af omdat ze niet de juridische werkgever zijn. Inmiddels zijn er 150.000 payrollers in Nederland.

Ontduiken cao

FNV Bondgenoten stelt dat payrollers worden gebruikt om cao’s te ontduiken. Er is wel een cao voor payrollers, maar daarmee zijn ze minder goed af dan met de cao die voor een sector geldt. Payrollers hebben vaak een minder goede pensioenregeling en kunnen gemakkelijker worden ontslagen. Waarschijnlijk zullen er, door deze uitspraak, in de toekomst meer payrollzaken aan de rechter worden voorgelegd.