“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

UWV verwacht groei werkgelegenheid detailhandel

01 nov, 2013 | Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1342 beoordelingen

De komende jaren zal de werkgelegenheid in de detailhandel flink toenemen, zo blijkt uit de sectoranalyse detailhandel die het UWV samen met het Kenniscentum Handel heeft gemaakt.
Op basis van de huidige inzichten verwacht UWV tot 2018 een groei van zo’n 13.000 banen voor medewerkers in de detailhandel. Daarnaast zal het aantal vacatures in de sector na jaren van daling weer gaan oplopen, tot 140.000 vacatures in 2018. Een belangrijke factor die bijdraagt aan deze groei is de toenemende populariteit van het webwinkelen. Met webwinkelen ontstaan ook nieuwe functies in de detailhandel, bijvoorbeeld in de logistiek, transport en inpakservices.

Goede vooruitzichten

De detailhandel heeft een aandeel van 11 procent in de werkgelegenheid van Nederland. Op dit moment werken er zo’n 780.000 medewerkers in deze sector. Het is een ruime arbeidsmarkt met weinig tekorten, maar dat gaat veranderen. Het UWV verwacht dat het aantal openstaande vacatures flink zal gaan stijgen. Door de toenemende vergrijzing neemt de vraag naar personeel alleen maar verder toe. Dit zal vooral positief uitpakken voor de lager opgeleiden en Wajongers. Ook voor werknemers op MBO-niveau zal de werkgelegenheid toenemen.