“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1321 beoordelingen

Vooral flexwerkers lopen het risico om door corona hun werk kwijt te raken. Zo is de vraag naar uitzendkrachten de afgelopen weken al sterk gedaald, worden oproepkrachten ineens veel minder opgeroepen en worden tijdelijke contracten niet verlengd. De overheid komt nu dan ook met een vangnet voor flexwerkers.

Geen uitkering

Er komt een noodmaatregel voor flexwerkers die hun baan kwijt raken, maar geen recht hebben op een WW-uitkering. De komende dagen zal deze nieuwe noodmaatregel verder worden uitgewerkt. De kosten lopen in de honderden miljoenen euro’s. De noodmaatregel is een initiatief van de PvdA. Volgens PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk zijn de flexwerkers zonder recht op WW een ‘vergeten groep’: ,,Deze mensen hebben nu hulp nodig en niet straks. In een tijd waarin miljarden worden uitgetrokken om banen en bedrijven te behouden, mogen we hen niet over het hoofd zien”, aldus Van Dijk.

Strenge regels

Het kan voor deze flexwerkers inderdaad moeilijk zijn om het hoofd boven water te houden. Heb je geen recht op een WW-uitkering, dan kun je aanspraak maken op de bijstand. Hier lopen veel mensen echter aan tegen strenge regels, waardoor zij achter het net vissen en dus zonder inkomen komen te zitten. Voor deze groep mensen is de noodmaatregel bedoeld.

Snel

Er wordt hard gewerkt om de noodmaatregel zo snel mogelijk te laten ingaan. Wellicht maandag al. ,,De bijstand is een bekende regeling. In principe hoeven alleen de drempels losgelaten te worden. Dat moet binnen een paar dagen kunnen”, zegt Van Dijk.