Vaste contracten voor onbepaalde tijd komen steeds minder voor. De arbeidsmarkt wordt steeds flexibeler. Onderzoekers van TNO voorspellen dat in 2020 zeker één op de drie werknemers als zzp’er, uitzendkracht of gedetacheerde met een tijdelijk contract werkt.

Redenen dat vaste contracten minder voorkomen

In deze tijd willen werkgevers niet teveel vastzitten aan medewerkers. Dit vooral door de onzekere economische situatie en de snelle digitalisering van de markt. Hierdoor moeten bedrijven scherp op de kosten letten om de concurrentie het hoofd te kunnen bieden. Het is voor werkgevers lucratiever om alleen personeel in te huren als het snel en aantoonbaar financieel voordeel oplevert. Een vaste medewerker is een stuk minder flexibel en vaak ook duurder. Daardoor komen vaste contracten steeds minder voor.

Conclusie

Dit betekent dat steeds meer medewerkers meerdere werkgevers zullen hebben of zelfs twee of meer banen tegelijkertijd uitvoeren. Het wordt tijd dat het sociale stelsel op deze veranderende arbeidsmarkt wordt ingericht. Dat werknemers vaste contracten hebben van veertig jaar bij dezelfde werkgever, is verleden tijd.

Regels

Wettelijk gezien is een werkgever nog altijd verplicht om na drie tijdelijke contracten een vast contract te bieden. Gebeurt dit niet, maar blijf je wel gewoon voor de werkgever werken, dan is je contract stilzwijgend omgezet in een vast contract. Sommige werkgevers proberen deze regel te ontlopen door een medewerker na drie jaar weg te sturen en een aantal maanden later weer in dienst te nemen. Hier kun je op juridisch gebied helaas weinig tegen doen.

Juridische hulp

Heb je juridische hulp nodig op het gebied van ontslag, of heb je andere vragen over je vaste contract? Onze juridische medewerkers staan voor je klaar.