“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1294 beoordelingen

Amerikaanse economen noemen ons ook wel ” The first parttime economy in the world”. Nergens ter wereld werken zoveel werknemers parttime. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat enkel 50,9% van de Nederlandse beroepsbevolking 35 uur of meer werkt. In 2003 was dit nog 59 procent. Nieuwe generaties willen meer tijd voor zichzelf.

Meer fulltime werken

De Tilburgse hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen zegt: ” Mensen moeten nog maar even van deze luxe genieten. Ik voorspel dat dit financieel niet vol te houden is. Alles wordt duurder, steeds meer mensen zullen weer fulltime moeten gaan werken.”. Het blijkt dat vooral de mannen minder zijn gaan werken. Steeds meer mannen hebben tegenwoordig een ” papadag”. Daarnaast is werken lang niet voor iedereen belangrijker dan vrije tijd. Mensen willen genieten van hun leven en willen meer tijd om de dingen te doen die ze leuk vinden.

Cultuuromslag

Als er meer fulltime gewerkt moet worden zal dit een cultuurverandering met zich mee brengen. Nederlanders zijn eraan gewend geraakt om parttime te werken. Ook in de maatschappij is het normaal wanneer je hoort dan een medewerker er een dag niet is. Blijven wij een parttime arbeidsmarkt houden of komt er inderdaad verandering in? De toekomst zal het uitwijzen.