“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Verruiming zorgverlof en vaderschapsverlof

21 nov, 2013 | Wet & regelgeving
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Het kabinet heeft plannen om het zorgverlof voor werknemers te verruimen. Daarnaast bekijken zij of vaders langer verlof op kunnen nemen na de geboorte van hun kind. Op dit moment staan hier twee dagen voor.

Zorgtaken

Er zijn steeds meer werknemers die naast hun gewone werk ook zorgtaken op zich moeten nemen. Dit aantal neemt alleen maar toe, naarmate mensen ouder worden en de vergrijzing steeds verder toeneemt. Op dit moment is het vaak lastig werk en zorg te combineren. Dit wil nog wel eens tot hoger ziekteverzuim leiden. Een betere zorgverlof regeling op dit gebied is goed voor de werknemers, maar scheelt dus ook verzuim, waarvan de kosten terecht komen bij bedrijven.

Verandering kinderopvang

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken kondigde aan dat hij gaat bekijken of contracten in de kinderopvang flexibeler en goedkoper kunnen. Het beter op elkaar afstemmen van school- en werktijden en het wegnemen van de fiscale belemmering voor verlof zijn ook punten die aan de orde zullen komen.

Cultuurverandering

Asscher weer erop dat zorgtaken op dit moment nog te veel terecht komen op de schouders van vrouwen. Voor een beter evenwicht is een cultuurverandering nodig.