“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Vervelende baas? Laat je tanden zien!

13 nov, 2018 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Heb jij een fijne baas? Helaas kan niet iedereen dit zeggen. Een op de negen werknemers in Nederland heeft een leidinggevende die zich onbehoorlijk gedraagt. De gevolgen hiervan zijn groot. Uit onderzoek blijkt namelijk dat als werknemers hun baas ‘slecht’ vinden de betrokkenheid en productiviteit van de werknemers afneemt.

Soorten bazen

Iedere leidinggevende heeft zijn eigen stijl. Toch kun je een aantal soorten ‘foute’ bazen benoemen. Zo heb je de perfectionistische baas. Dit is een leidinggevende die altijd commentaar zal hebben op je werk. Je kunt het nooit goed doen. Een chaotische baas zal constant zijn mening en de regels veranderen, waardoor je als medewerker totaal niet weet waar je aan toe bent. Dan zijn er nog de slavendrijver, de beste vriend en de vriendelijke tiran. Hun gedrag heeft één ding gemeen: er gebeurt iets wat we niet prettig vinden. Dit heeft tot gevolg dat we cynisch worden en ons terugtrekken.

Laat je tanden zien!

Een vervelende leidinggevende ontloop je het liefst. Een natuurlijke reactie, want we gaan confrontaties graag uit de weg. Toch is dit niet de beste manier om te reageren. “Het is vaak beter je tanden te laten zien”, zo zegt Colinda van Dijk van adviesbureau Gewoon HR en leider van de training ‘Omgaan met je baas’. Ga de situatie niet uit de weg. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit zoveel stress kan opleveren dat dit negatieve gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Mensen die hun ‘nare’ baas ontwijken krijgen vaker te maken met burn-outverschijnselen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat je met weglopen het probleem niet oplost. Het knagende gevoel blijft.

Slachtoffer

Kom je wel voor jezelf op, dan zie je jezelf minder vaak als ‘slachtoffer’. Deze mensen ervaren minder stress en zijn vaker tevreden met hun baan. Zij verliezen minder snel de betrokkenheid met het bedrijf en krijgen vaak meer respect van collega’s. Kom dus voor jezelf op, maar doe dit wel op de juiste manier. Probeer je hierbij ook te verplaatsen in je baas. Waarom gedraagt hij/zij zich zo? Wat zijn zijn verwachtingen? Als je dat weet kun je je reactie daarop aanpassen. Vervolgens gaat het om jouw houding. Dit moet een verbaal en fysiek sterke houding zijn. De volgende stap is om de leidinggevende aan te spreken. Spreek je verwachtingen uit en wees vooral heel duidelijk. Wordt vooral niet kwaad, want daarmee lok je alleen een negatieve reactie uit.

Opstappen

Heb je alles besproken, maar verandert er niets. Of is er sprake van intimidatie en belediging, dan is opstappen vaak de enige optie. Hieruit blijkt ook hoeveel invloed slecht leiderschap kan hebben voor een bedrijf.