“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

De vraag naar vakmensen in de bouw is groot. Dit terwijl opleidingen te weinig vakmensen afleveren. Dit blijkt uit onderzoek van het UWV naar de bouwsector.

Het aantal banen in de bouwsector zal volgens het UWV de komende jaren toenemen. Het UWV voorspelt een toename van 13.000 banen in deze sector. Tot en met 2018 stijgt het aantal vacatures in de bouw al flink tot 35.000 banen. Een groot verschil met het dieptepunt in het aantal vacatures in de bouw in 2013. Toen lag het aantal op 20.000.

Te weinig vakmensen

Terwijl het aantal banen groeit neemt het aantal vakmensen af. Het aantal leerlingen in de bouw daalt. Tussen 2011 en 2016 nam het aantal mbo-leerlingen in de bouw en infrastructuur af met 38 procent. Het aantal leerlingen met een werk-leertraject daalde zelfs met 53 procent, doordat bouwbedrijven door de crisis minder leerbanen konden bieden.

Jongeren in de bouw

Het is uiteindelijk de bedoeling dat het aantal jongeren in de bouw toeneemt. De bouwsector heeft in vergelijking met andere sectoren weinig werknemers jonger dan 25 jaar en veel 24- tot 45-jarigen. Het doel is dat de komende vijf jaar ieder jaar 8000 jongeren kiezen voor een carrière in de bouw. Ondernemersorganisatie Bouwend Nederland zegt deze nieuwe vakmensen de garantie te kunnen geven op een baan. “Afgelopen maart zijn er 56 procent meer nieuwbouwvergunningen afgegeven. Daarnaast zijn er zo’n 7 miljoen gebouwen die aangepast of gerenoveerd moeten worden. Ook is er werk aan verouderde bruggen, viaducten, wegen en ondergrondse leidingen”, aldus Maxime Verhagen van Bouwend Nederland.