Uit een onderzoek van ABN AMRO komt een opvallend verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen willen gemiddeld 21 kilometer minder ver reizen voor hun werk dan mannen. Hierdoor zorgen vrouwen ervoor dat hun carrièremogelijkheden worden beperkt.
Reizen
Gemiddeld zijn werkzoekenden bereid om 38 kilometer te reizen om op hun werk te komen. Mannen vinden 49 kilometer nog haalbaar. Voor vrouwen ligt de grens op 28 kilometer. “Wie minder ver van huis zoekt naar werk, heeft ook minder opties om uit te kiezen. Minder opties betekent minder onderhandelingsmogelijkheden”, zo zegt Sandra Phlippen van het Economische Bureau van ABN AMRO. “Daarnaast blijkt uit een Frans onderzoek dat de lagere reisbereidheid van vrouwen in Frankrijk 10 procent van de gender pay gap verklaart”.
Reizen is vervelend
Uit een Brits onderzoek blijkt vervolgens dat vrouwen reizen vervelender vinden dan mannen. Daarnaast hebben vrouwen wellicht gewoon meer interesse in beroepen die dichter bij huis liggen. “Kapsters kunnen natuurlijk in heel Nederland aan de slag, ze hoeven niet ver te reizen. Dit proberen wij ook mee te nemen in het onderzoek, maar dat is best lastig. Willen vrouwen minder reizen en beperken ze daarmee hun opties, of liggen de typische vrouwenbanen nou eenmaal dichtbij en is reizen dus ook eigenlijk niet nodig”, aldus Phlippen. Opvallend is wel dat vrouwen met een hogere opleiding vaak bereid zijn iets verder te reizen dan vrouwen met een lagere opleiding.
Werkgevers
Ook voor werkgevers is het belangrijk om te weten hoe het zit met de reisbereidheid van je toekomstige personeel. Zo zijn er bijvoorbeeld grote tekorten aan vrachtwagenchauffeurs in Noord-Brabant, terwijl er een Friesland chauffeurs zitten te springen om werk. “Zit je als werkgever in een gebied met veel concurrenten, dan is het soms slim om vacatures te plaatsen in een ander gebied. Bedrijven zijn gewend om zich te vestigen op plekken die handig zijn wat betreft infrastructuur. Maar op dit moment is het gebrek aan personeel de grootste rem voor bedrijven om te investeren. Meer thuiswerken, overnachtingsmogelijkheden bieden en flexibele werkarrangementen kunnen hierbij een oplossing zijn”, vertelt Phlippen.