“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1294 beoordelingen

De economie blijft maar groeien en er zijn grote personeelstekorten, maar toch willen de lonen maar niet echt stijgen. Werknemers merken maar weinig van de economische voorspoed. Maar hoe komt dat nou eigenlijk? Barbara Baarsma (Directeur Kennisontwikkeling Rabobank) en Nic Vriezelaar (Econoom bij RaboResearch Nederland) bekeken waarom de loonontwikkeling in Nederland beperkt blijft.

Software in plaats van mensen

De meeste winst die bedrijven maken wordt geïnvesteerd in technologie en dan vooral in software en robots. Hierdoor blijft er minder werk en geld over voor de werknemers.

Goedkopere werknemers in het buitenland

Het wordt steeds gemakkelijker om het werk uit te laten voeren door werknemers in het buitenland. Hierdoor moeten Nederlandse werknemers eigenlijk concurreren met werknemers in het buitenland. Doordat de lonen daar lager zijn worden de lonen hier ook gedrukt.

Personeelstekort nog op te lossen

Het personeelstekort is groot, maar voor veel werkgevers nog wel op te lossen zonder dat zij meer loon moeten bieden. Slechts een op de tien werkgever was genoodzaakt een beter loonbod te doen. Daarnaast hebben de werkgevers vaak nog wel andere mogelijkheden om bijvoorbeeld bestaande werknemers extra uren te laten werken. Als dit ze niet meer lukt wordt het een ander verhaal.

Personeelskosten te hoog

Werknemers kosten werkgevers veel geld. Vooral de kosten voor sociale zekerheid en pensioen maken personeel in Nederland duur. Hoe hoger je loon, hoe hoger de extra kosten.

Te laag ingezet

Als vakbonden en werkgevers gaan onderhandelen over de lonen, dan kijken zij hierbij naar de voorspelling over de prijsontwikkeling en werkgelegenheid. Helaas klopten deze voorspellingen het afgelopen jaar niet zo goed. Hierdoor is er bij de cao-onderhandelingen te laag ingezet.

Zwakke vakbond

De onderhandelingspositie van werknemers is achteruit gegaan. Er zijn maar weinig mensen meer lid van de vakbond, waardoor zij minder invloed hebben. Daarnaast kunnen werkgevers de vakbonden uitspelen tegen zzp’ers die lage tarieven vragen.

Loon minder belangrijk

Werknemers vinden de hoogte van hun salaris steeds minder belangrijk. Zij hechten meer waarde aan flexibiliteit, een goede balans van werk en privé en de mogelijkheden om opleidingen te doen op kosten van de baas.