“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Waarom is de een beter in thuiswerken dan de ander?

12 mei, 2020 | Algemeen, Coronavirus
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Je herkent het vast wel. Waar de ene collega het heerlijk vindt om thuis te werken, vindt de ander het maar lastig. Er zijn werknemers die productiever thuis zijn dan op werk. Maar andere werknemers zijn juist gauw afgeleid door andere zaken in huis. Nu tijdens de coronacrisis werken we echter meer thuis dan ooit. Waar zit het verschil in productiviteit hem toch in?

Karaktereigenschappen

Volgens arbeidspsycholoog Tosca Gort hebben karaktereigenschappen invloed op de mate waarin je goed kan thuiswerken. Uit onderzoek blijkt dat introverte mensen over het algemeen beter zijn in thuiswerken dan extraverte mensen. Extraverte mensen hebben meer behoefte aan sociale contacten met collega’s op kantoor en zijn daardoor thuis minder gemotiveerd. Al loopt het in praktijk toch soms anders. Mensen die heel geordend en ambitieus zijn doen over algemeen meer hun best om thuis succesvol te zijn. Dat komt doordat zij een drang hebben om goed te presteren.

Omgeving en vaardigheden

Ook de omgeving waarin iemand zit is van invloed op iemands thuiswerkprestaties. Soms geeft een rustige thuisomgeving juist rust aan mensen. Andere hebben juist diepgaande gesprekken met andere collega’s. Het blijkt ook dat succevolle thuiswerkers zich goed kunnen afsluiten van prikkels. Ze concentreren zich met name op het werk wat ze moeten doen en laten zich niet afleiden door de afwas of troep. Hierdoor krijgen ze meer gedaan. Wanneer je jezelf laat afleiden schuif je lastige taken ook vaak op de lange baan. Je bent dus minder productief en je hebt een minder goed gevoel ’s avonds over jouw werk. Treur niet wanneer je niet over deze vaardigheden zoals jezelf afsluiten beschikt, ze zijn aan te leren!

Gevoel

Ook gevoel speelt een grote rol. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze snel moeten reageren op e-mails van collega’s omdat ze bang zijn dat ze anders de suggestie wekken dat ze niet aan het wer zijn. Hierdoor raak je afgeleid van hetgeen je mee bezig was en ben je over algemeen minder productief. Durf ook wanneer je thuis werkt, grenzen te stellen aan je bereikbaarheid! Concentreer je op hetgeen wat je moet doen en voel je niet schuldig. Het beantwoorden van die e-mail kan ook over een uur.

Bedrijfscultuur

Ook de bedrijfscultuur is van invloed op je productiviteit thuis. Wanneer je jezelf erg verbonden voelt met je bedrijf en jouw collega’s ben je over het algemeen productiever thuis. Werkweigering komt vooral voor bij werknemers die totaal geen binding hebben met het bedrijf. Zij lopen vooral met thuiswerken eerder de kantjes er vanaf. Ook melden zij zich eerder ziek. Het is dus belangrijk om verbinding te blijven voelen met je collega’s. Organiseer een keer een virtuele borrel en overleg met elkaar via Zoom. Zo ontstaat er meer betrokkenheid. Plan dus gauw die borrel in samen!