“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Waarop moet je letten wanneer je een vaststellingsovereenkomst krijgt?

06 jan, 2021 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Corona heeft een flinke invloed op ondernemend Nederland. Zowel ondernemers als werknemers hebben het zwaar. De uitbraak van de coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat veel ondernemers hun personeel moeten ontslaan. Voor jou als werknemer betekent dit ontslag in de meeste gevallen dat de werkgever jou een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst zal aanbieden. Dit noemen we ontslag met wederzijds goedvinden. Maar waar moet je op letten als je zo’n voorstel krijgt? Wij zetten een aantal belangrijke punten voor jou op een rij.

Tekenen vaststellingsovereenkomst

Jouw werkgever zal proberen om veel druk op je zetten om zo snel mogelijk de vaststellingsovereenkomst te tekenen. Teken echter nooit direct. Neem jouw voorstel mee naar huis, neem de tijd om deze goed door te lezen en schakel een specialist in om het voorstel te beoordelen en uit te onderhandelen. Zo weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt. Ook kan een juridisch specialist onderhandelen met de werkgever om er meer uit te halen. Je hebt als werknemer het recht om hier tijd voor te nemen en juridisch advies over in te winnen. Doe dit ook!

Einddatum/opzegtermijn

Er staat altijd een einddatum in het voorstel. Hou altijd in gedachten dat de opzegtermijn pas gaat lopen op het moment dat jij en jouw werkgever de overeenkomst tekenen. De opzegtermijn loopt dus niet al op het moment dat het voorstel wordt gedaan.

Een voorbeeld: Voor Jan geldt een opzegtermijn van 1 maand en opzeggen moet per het einde van de kalendermaand. Jan heeft op 28 januari een voorstel ontvangen en op 5 februari tekent hij de voorgestelde overeenkomst. De opzegtermijn van 1 maand gaat lopen op 5 februari, op die datum is getekend, en de overeenkomst kan per het einde van de maand worden opgezegd. Jan is per 31 maart officieel uit dienst.

Recht op WW-uitkering

Eén van de belangrijkste punten in jouw vaststellingsovereenkomst is dat je jouw recht op een WW-uitkering behoudt. Hiervoor is het belangrijk dat er in de vaststellingsovereenkomst is opgenomen dat het initiatief voor ontslag bij de werkgever ligt. Het ontslag mag jou niet te verwijten vallen. Ook mag er geen sprake zijn van een dringende reden voor ontslag.

Transitievergoeding is onderhandelbaar

Meestal wordt er een transitievergoeding in de vaststellingsovereenkomst opgenomen. Doorgaans is dit de wettelijke transitievergoeding. In een vaststellingsovereenkomst is deze vergoeding onderhandelbaar. En advocaat of andere juridische specialist kan deze onderhandelingen voeren.

Schoolkosten verwerkt

Heb je een cursus of een studie gevolgd via jouw werkgever? Let er goed op dat eventuele scholingskosten in jouw vaststellingsovereenkomst staan. Zo krijg je op je eindafrekening geen verrassingen.

Vraag om vrijstelling van arbeid

Het is begrijpelijk dat je niet meer gemotiveerd bent om aan het werk te gaan als je weet dat jouw arbeidsovereenkomst eindigt. Het is dan ook zeker niet gek als je jouw werkgever vraagt om vrijstelling van arbeid tot de datum dat je officieel uit dienst bent. Zorg dat je deze vrijstelling krijgt met behoud van salaris. Neem deze beslissing op in de vaststellingsovereenkomst.

Concurrentie/relatiebeding laten vervallen

Heb je toen je in dienst kwam een concurrentie- of relatiebeding getekend? Dan kan het voor jou van belang zijn om te onderhandelen dat deze na het einde van jouw dienstverband zullen vervallen. Dit maakt het zoeken naar nieuw werk makkelijker.

Vergoeding juridische kosten

Controleer altijd of er in de vaststellingsovereenkomst een bedrag is opgenomen voor vergoeding van de door jou te maken juridische kosten. Met deze vergoeding kan je bijvoorbeeld de advocaat betalen die je inschakelt. Is dit niet opgenomen? Vraag jouw werkgever of hij dit alsnog wil doen.

Opgebouwde reserveringen juist?

Controleer of jouw opgebouwde reserveringen juist zijn. Dit zijn bijvoorbeeld jouw opgebouwde vakantiedagen, vakantiegeld, 13e maand etc. Spreek ook altijd af dat deze worden uitbetaald, in plaats van opgenomen.

Juridische controle

Het is goed mogelijk dat er punten in jouw vaststellingsovereenkomst moeten staan die er niet in staan, maar voor jou wel heel belangrijk zijn. Laat daarom altijd jouw vaststellingsovereenkomst controleren. De advocaat of juridische specialist weet precies waar hij op moet letten. Dit kost jou in de meeste gevallen nauwelijks of geen geld. In de meeste vaststellingsovereenkomsten is namelijk een vergoeding voor de juridische kosten opgenomen. Wij adviseren om altijd een specialist in de armen te nemen. Indien er later dingen fout blijken kan dit grote gevolgen hebben.

Tip:
Wij helpen je graag! Neem vrijblijvend contact op met onze medewerkers en wij brengen je in contact met een specialist die jouw vaststellingsovereenkomst controleert.