Geen zin hebben om naar je werk te gaan. Iedereen heeft dit wel eens. In Europa heeft driekwart van de werknemers hier wel eens last van. Een vijfde hiervan besluit zich op dat moment gewoon maar ziek te melden. Toch komen dit soort onterechte ziekmeldingen, ook wel grijs verzuim genoemd, in Nederland het minste voor. Maar 15 procent van de Nederlanders is geneigd om zich ziek te melden, terwijl ze eigenlijk niet ziek zijn. In Frankrijk en Engeland is het grijze verzuim het hoogst en gaan het vaakst met tegenzin naar hun werk. Dit blijkt uit een onderzoek van HR-dienstverlener ADP.
Spijbelen
Onterechte ziekmeldingen kosten werkgevers veel geld. Toch is een dagje spijbelen niet altijd negatief. Je een dagje ziek melden kan er zelfs voor zorgen dat je weer wat beter in je vel zit en zo langdurig verzuim voorkomen. Werkgevers moeten hier wel alert op zijn. Als er binnen een bedrijf veel gespijbeld wordt, dan betekent dit dat er iets niet goed zit. De werkdruk is misschien te hoog of er is onvrede onder het personeel. “De sleutel is een individuele aanpak. Je ziet vaak dat bedrijven algemene maatregelen nemen om werkgeluk te bevorderen. Een soort one-size-fits-all. Maar dat zit nooit lekker. Ieder mens heeft andere behoeftes om tevreden te zijn op het werk. Je moet als werkgever dus in gesprek blijven met ieder individu”, zo zegt Martijn Brand, algemeen directeur bij ADP Nederland.
Baan opzeggen
Niet alleen onterechte ziekmeldingen zijn een probleem. Als mensen niet gelukkig zijn op het werk loop je als werkgever ook het risico dat werknemers hun baan opzeggen. Op dit moment overwegen sowieso veel Europese werknemers hun baan op te zeggen. Meer dan een kwart (28%) heeft om de paar maanden het gevoel te willen stoppen met hun baan. Een op de tien (13%) heeft dit zelfs wekelijks of nog vaker.