“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Welke studie zorgt voor de beste baan?

04 jun, 2018 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Volg je een technische- of ICT-opleiding, dan kun je erop rekenen dat je over vijf jaar een goed betaalde baan kunt krijgen. Ook wiskundigen kunnen na hun afstuderen rekenen op een goed inkomen. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS onderzocht wat het gemiddelde salaris is (vijf jaar na het afstuderen) van alle hbo- en universitaire studies.

Laagste salarissen

De laagste salarissen liggen zo rond de 2000 euro bruto en zijn voor alternatieve genezers, theologen en hbo-psychologen. Bovenaan met meer dan 3000 euro bruto per maand staan de informatici.

Gemiddelden

Het gemiddelde maandloon van een afgestudeerde hbo’er ligt op 2650 euro bruto. Heb je een universitaire opleiding afgerond, dan ligt het loon na vijf jaar op 3350 euro bruto. Hierbij is de opleiding tot tandarts het meest lucratief. De gemiddelde tandarts verdient vijf jaar na het afstuderen 6530 euro per maand. Andere studies die het goed doen zijn statistiek en financiële dienstverlening. Volg je een talenopleiding of een opleiding op het gebied van geschiedenis, toerisme of muziek, dan verdien je ongeveer de helft.