In zijn persconferentie riep premier Rutte op om zoveel mogelijk thuis te werken. Gelukkig gaven hier direct al veel mensen gehoor aan. De dag na de oproep waren er voor het eerst in tijden geen files en waren de treinstations grotendeels leeg. Toch is thuiswerken lang niet zo vanzelfsprekend. Heb jij een kantoorbaan, dan is het waarschijnlijk geen probleem. Maar werk je in een supermarkt, ben je vrachtwagenchauffeur of werk je in de bouw, dan wordt thuiswerken toch een stukje lastiger. Werk je toch thuis, dan geven wij je een paar goede tips om ook thuis productief aan de slag te gaan.

Wat heb je nodig?

Om vanuit huis te kunnen werken heb je natuurlijk wel een paar dingen nodig. Ten eerste een werkende computer en een beetje een prettige werkplek, maar daarnaast is het ook belangrijk dat je thuis toegang hebt tot alle bedrijfsgegevens die je nodig hebt. Hier zijn goede systemen voor die ervoor zorgen dat je thuis kunt inloggen op je werkcomputer. Citrix is hier een voorbeeld van. Natuurlijk kun je er ook voor zorgen dat alle belangrijke documenten in de Cloud staan, zodat je hier altijd makkelijk bij kan.

Het lastige van thuiswerken is dat je weinig contact hebt met je collega’s. Je kunt niet even bij elkaar binnenlopen. Dit is goed op te lossen met bijvoorbeeld een intern chat-systeem, maar met een Whats-app groep en de mail kom je ook al een heel eind. Staan er overleggen op de planning, dan kun je bekijken of het mogelijk is deze via Skype te doen. Zo kun je elkaar toch zien en alles goed bespreken.

Voordelen en nadelen thuiswerken

Thuiswerken is niet erg gezellig. Je kan niet even lekker met je collega’s kletsen of samen de laatste roddels bespreken bij de koffieautomaat. Daarnaast moet je wel met de geboden vrijheid om kunnen gaan. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je in de baas zijn tijd enthousiast zit te Netflixen. Ook kan het lastig zijn om thuis aan de slag te gaan, terwijl je uit je ooghoek een bult was ziet liggen. Dit vereist best wat discipline.

Gelukkig heeft thuiswerken ook veel voordelen. Je hebt geen reistijd, dus je kan iets later opstaan. Je hoeft je niet op te tutten, want je zit toch thuis. De koffie is lekkerder en je kan zelf kiezen wat je gaat eten bij de lunch. Het vertrouwen dat je krijgt van je baas werkt motiverend en gek genoeg kun je thuis vaak meer werk verzetten, omdat je minder wordt afgeleid door die gezellige collega’s, telefoontjes en mensen die je iets komen vragen.

10 thuiswerktips

Tot slot geven we je nog een paar thuiswerktips om het thuiswerken zo goed mogelijk te laten verlopen.

  1. Hou je gewone ritme aan.
  2. Vergeet niet te ontbijten
  3. Zorg dat je je thuiswerkplek goed op orde hebt
  4. Zorg voor rust
  5. Probeer afleiding te vermijden
  6. Kleed je aan!
  7. Denk aan je lunch
  8. Verander af en toe van werkplek
  9. Bescherm je werktijd
  10. Ga niet te lang door

1. Hou je gewone ritme aan

Sta op tijd op en ga direct aan de slag. Routine is belangrijk voor je productiviteit en geeft je energie. Probeer je gewone ritme zoveel mogelijk aan te houden. Dat is wel zo prettig en zorgt ervoor dat je veel werk kunt verzetten.

2. Vergeet niet te ontbijten

Wil je snel aan de slag, dan heb je misschien de neiging om direct achter je computer te gaan zitten als je wakker bent. Niet handig! Neem even de tijd om de dag rustig te beginnen met een ontbijtje. Wordt rustig wakker, dan kun je met frisse moed aan de slag.

3. Zorg dat je je thuiswerkplek goed op orde hebt

Het is fijn als je meteen aan de slag kan. Zorg ervoor dat jouw werkplek goed in orde is. Het is belangrijk dat je bij alle bedrijfsinformatie kunt die je nodig hebt en dat je contact kunt hebben met je collega’s als dat nodig is. Als dit geregeld is, kun je aan de slag. Daarnaast is het belangrijk dat jouw computer op een rustige plek staat. Werkt je partner ook thuis, dan is het misschien slim om in aparte kamers te gaan zitten zodat je geen last van elkaar hebt. Zijn de kinderen thuis, zorg dan dat jij je ergens terug kan trekken als dat nodig is. Hou ook de manier waarop je zit in de gaten. Het moet niet zo zijn dat je aan het einde van de dag pijn in je rug hebt, omdat je de hele dag op een barkruk hebt gezeten.

4. Zorg voor rust

Op je werk las je meestal automatisch kleine pauzes in door bijvoorbeeld even koffie te gaan halen of even bij te kletsen met een collega. Zorg ervoor dat je thuis ook de rust pakt die je nodig hebt. Ga af en toe even achter je beeldscherm weg en doe even iets anders. Dit zorgt ervoor dat je productiever blijft.

5. Probeer afleiding te vermijden

Niets is zo vervelend als werken, terwijl de stofzuiger in de hoek op je staat te wachten en er in de kamer ook nog een bult was ligt. Zorg dat dit uit zicht is, of al is gedaan. Zo wordt je tijdens je werk niet afgeleid door huishoudelijke taken. Werk jij thuis terwijl de kinderen thuis zijn, maak hier dan hele duidelijke afspraken over en trek je terug als dat kan.

6. Kleed je aan!

Natuurlijk is het heerlijk om in je pyjama achter je laptop te krijgen. Toch is dit niet altijd even verstandig. Door in je pyjama te blijven zitten, blijf je in de chillsfeer i.p.v. in de werksfeer. Kleed je dus aan en zorg voor een actieve werkplek. Ga dus niet met je laptop in bed of op de bank liggen, want je zult zien dat er dan weinig uit je handen komt.

7. Denk aan je lunch

Thuiswerken betekent ook thuis lunchen. Lekker! Bedenk wel van te voren wat je wil gaan eten en zorg dat je alles in huis hebt. Zo voorkom je dat je tussendoor nog naar de supermarkt moet rennen. Neem de tijd om even te lunchen en ga even achter je computer vandaan. Alleen dan kom je echt even tot rust.

8. Verander af en toe van werkplek

Heb je thuis een fijne werkplek? Dan nog is het fijn om af en toe even te verkassen. Ga even ergens anders zitten. Dit geeft je nieuwe energie en is goed voor je lijf.

9. Bescherm je werktijd

Als mensen weten dat jij thuis aan het werk bent, hebben ze misschien de neiging om je tijdens werktijd wat meer te bellen, te appen of langs te komen. Heel gezellig, maar voor je het weet is je middag weg. Het is natuurlijk heel fijn dat je thuis je werktijd zelf kunt indelen, maar zorg er wel voor dat werktijd ook echt werktijd is.

10. Ga niet te lang door

Werk je thuis, dan heb je vaak de neiging de tijd te vergeten en te lang door te werken. Stop dus op tijd. Ben je moe of merk je dat de kwaliteit van je werk minder wordt, dan is het misschien tijd om te stoppen. Hou je aan je normale werktijden en maak niet te lange dagen.