“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Werken voor mensen met beperking nog vrij lastig

04 dec, 2017 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Er wordt in Nederland te weinig gedaan om mensen met een beperking volledig deel te laten nemen aan de samenleving. Zij ondervinden problemen op het gebied van wonen, onderwijs en werk.

Obstakels

Dit blijkt uit een onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens. Zij deden onderzoek naar de situatie voor mensen met een handicap en kwamen tot de conclusie dat mensen met een beperking heel wat obstakels tegenkomen.

Patricipatiewet

Met de komst van de Participatiewet lijkt het voor mensen met een arbeidsbeperking alleen maar lastiger te worden. Het zou voor veel van hen zelfs niet meer lonend zijn om te gaan werken. Sinds 2015 komen mensen met een arbeidsbeperking niet meer in de Wajong, maar in de Participatiewet. Vanuit deze positie krijgen zij ondersteuning naar werk of een uitkering op bijstandsniveau. De aanvulling die zij nu krijgen op het loon (loonkostensubsidie) wordt vervangen door loondispensatie. Hierdoor zal 60 procent van de mensen in deze Participatiewet nooit meer verdienen dan bijstandsniveau. Of zij nu volledig werken of niet. Daarnaast bouwen zij minder pensioen op en wordt er minder snel recht op WW opgebouwd.

Lagere uitkering

Een andere groep mensen die al voor 2015 in de Wajong zaten en die zijn afgekeurd moeten er ook financieel op inleveren. Hun uitkering gaat volgend jaar van 75 procent van het minimumloon naar 70 procent van het minimumloon.

Aantal banen

Vervolgens blijft ook het aantal banen voor mensen met een arbeidsbeperking behoorlijk achter. Het idee was om in 2018 33.000 extra banen beschikbaar te hebben, maar hierin is een flinke achterstand.