“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

De werkloosheid blijft de afgelopen maanden stijgen. Onlangs werd bekend dat de werkloosheid in Nederland een record had bereikt. Uit cijfers van het CBS blijkt dat in februari 613.000 mensen zonder baan zaten. Volgens het economisch bureau van de ABN Amro is de top nog niet bereikt. Zij voorspellen er in 2014 een hoogtepunt ontstaat waarbij 700.000 mensen zonder werk zitten.

Steeds meer werklozen

Ook bij De Nationale Adviesbalie merken wij dagelijks de gevolgen van de crisis. Wij krijgen steeds meer aanvragen van werknemers die als gevolg van de crisis ontslagen zijn. Het begon met veel aanvragen uit de bouwsector en werd langzaam uitgebreid met aanvragen van werknemers uit de kinderopvang en mkb-bedrijven. “Het aantal aanvragen verminderd niet, echter we zien de type aanvragen verschuiven. Dit houdt in dat de crisis zich steeds verder uitstrekt over de verschillende sectoren”, aldus Marleen van Beek van De Nationale Adviesbalie.

Misbruik door bedrijven

Het lijkt erop dat er ook bedrijven zijn die misbruik maken van de crisis. Zij proberen op deze manier van personeel af te komen. Marleen van Beek van de NAB geeft aan: “Het komt regelmatig voor dat wij aanvragen krijgen van werknemers die om economische redenen ontslagen worden. Soms blijkt al gauw dat er niet zoveel aan de hand is. Wij brengen zo’n werknemer dan in contact met een goede advocaat. Ook gebeurt het dat werkgevers van het moment gebruik maken om van een oudere of zieke werknemer af te komen. Dit mag natuurlijk niet. Wij geven in deze situatie altijd het advies direct een arbeidsrecht advocaat in de arm te nemen. Als werkgever zijnde mag je niet willekeurig mensen gaan ontslaan”.

Ontslag op staande voet op verkeerde manier

Sommige bedrijven die het water aan de lippen staat weten niet goed hoe om te gaan met ontslag en doen dit op de verkeerde manier. Dit gebeurt vaak bij bedrijven waarmee het nog net niet slecht genoeg gaat om een ontslagvergunning aan te vragen. Zij gaan zelf actief op zoek naar redenen voor ontslag op staande voet, waardoor mensen om hele vreemde en totaal onterechte redenen ontslagen worden. “Het komt regelmatig voor dat mensen worden beschuldigd van zaken waar zij echt geen weet van hebben. Het blijkt dat dit vaak gebeurt bij bedrijven waar het toch al niet zo goed gaat. Wellicht denken zij dat dit een goede manier is om van overbodig personeel af te komen, maar dan komen zij meestal toch bedrogen uit. Als werkgever moet je echt goede redenen hebben om iemand op staande voet te ontslaan. Je neemt daarmee iemand niet alleen zijn baan af, maar ook zijn recht op uitkering. Dit heeft dus nogal wat impact. Ook deze mensen helpen wij verder door ze door te verwijzen naar een goede advocaat op dit gebied”, aldus Van Beek.