“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Werknemer moet ziekte verklaren

10 jul, 2018 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

De werknemer is verplicht om aan te geven wat er aan de hand is als hij/zij zich ziekmeldt. Dit vindt meer dan de helft van de Nederlanders. Daarnaast is bijna 80 procent van de werkenden van mening dat de werkgever mag vragen naar de aard van de klachten.

Privacy

Dit blijkt uit een onderzoek van HR-riskconsultant Robidus. Het onderzoek werd gehouden onder meer dan 1100 werknemers. De uitslag is opvallen. Op dit moment mag een werkgever niet vragen wat er precies aan de hand is als een werknemer zich ziek meldt. Dit vanwege de privacy. Bijna 80 procent van de werkenden vindt dat de werkgever hier wel naar mag vragen. Werknemers vinden privacy op dit gebied dus aanzienlijk minder belangrijk dan de overheid.

Re-integratie

Het is natuurlijk ook best een beetje gek. Want hoe kun je als werkgever alles doen qua re-integratie als je niet goed weet wat er aan de hand is. De wetgeving is heel strikt in wat er wel en niet gedeeld mag worden. Dit terwijl zowel werknemer als werkgever gebaat zijn bij een goede ondersteuning, zodat de werknemer zo snel mogelijk kan herstellen.