De economische crisis heeft veel impact gehad op de Nederlandse werknemers. Maar liefst 44 procent van de werkenden ervaart geen of weinig vrijheid in zijn baan en voelt zich gevangen. De werkdruk ligt hoog. Dit blijkt uit het onderzoek de “Arbobalans 2016” van TNO.

Hoge eisen

Maar liefst 38 procent van de werknemers gaf aan te maken te hebben met hoge eisen van de baas. Het aantal werknemers dat zich beknelt voelt op het werk, heeft tijdens de crisis een stijging doorgemaakt. Deze stijging is zorgelijk, helemaal als men bekijkt dat de druk op werknemers de komende jaren alleen maar groter zal worden door de opkomst van robots en digitalisering. “De vraag is of ze dat trekken”, zo waarschuwt TNO-onderzoeker Seth van den Bossche. Uit het onderzoek blijkt dat een vijfde van alle werkenden in Nederland wordt blootgesteld aan een gevaarlijke mix van hoge eisen van hun werkgever en lage autonomie.

Burn-out

Vooral in de zorg en het onderwijs is de situatie nijpend. Maar liefst een kwart van al het personeel balanceert op het randje van een burn-out. Dit aantal ligt flink hoger dan in het verleden. Dit heeft vooral te maken met alle extra administratieve taken die mensen uit deze sectoren erbij moeten doen. “Alles moet worden geadministreerd. Door zulke taken wordt het werk zwaarder en vervelender”, aldus Bossche.

Werkdruk

Volgens TNO wordt de werkdruk de komende jaren alleen maar groter. “De informatiestromen worden groter en personeel moet steeds meer kunnen nu robots en digitalisering oprukken in tal van branches. Daar moet echt de vinger aan de pols gehouden worden”, aldus Bossche. Die vinger aan de pols van werknemers is vooral tijdens de crisis in het mkb behoorlijk wegbezuinigd, maar heeft zeker weer aandacht nodig om het ziekteverzuim niet de spuigaten uit te laten lopen.

Verzuim

Ligt de werkdruk te hoog en vallen er mensen uit met een burn-out of door fysieke overbelasting, dan zijn deze mensen voor langere tijd uit de roulatie. Waar mensen met een griepje hooguit zes dagen per jaar thuis zijn, zijn mensen met een burn-out gemiddeld 31 dagen thuis. TNO verwacht dat het aantal ziekmeldingen vanwege het werk de komende jaren alleen maar toe zal nemen. Dit ook met het oog op de vergrijzing. Nu al is de samenleving elk jaar 4,7 miljard euro kwijt aan werkgerelateerd ziekteverzuim.