“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Werknemers in EU zelfde salaris als collega

31 okt, 2017 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Om concurrentie op beloning te voorkomen zullen tijdelijke werknemers uit andere EU-landen hetzelfde moeten gaan verdienen als hun collega’s in het gastland. Hiertoe is door de EU een akkoord gesloten.

Richtlijn

Over het akkoord werd anderhalf jaar onderhandeld door de EU-lidstaten. De nieuwe richtlijn gaat over vier jaar in de hele EU gelden, behalve in de transportsector.

Geen minimum meer

Voorheen kregen bijvoorbeeld Polen die tijdelijk in Nederland werkten het minimumloon van het gastland. Dit zorgde vaak voor een groot verschil in beloning. Dit wordt nu rechtgetrokken. De periode dat arbeiders uit het buitenland ergens anders gedetacheerd mogen worden is maximaal twaalf maanden. Deze periode kan eventueel met zes maanden worden verlengd.

Geen oneerlijke concurrentie meer

Volgens voormalig minister Lodewijk Asscher is deze richtlijn vooral goed nieuws voor de Nederlandse bouwvakkers en loodgieters. Van oneerlijke concurrentie is nu geen sprake meer. Helaas is het niet gelukt om tot overeenstemming te komen wat betreft de transportsector. Hierover zal door de EU-verkeersministers nog onderhandeld worden.