De kroning van de nieuwe keizer Naruhito wordt eind deze maand gevierd in Japan. Met de kroning begint begint Japan aan een nieuw keizerlijk tijdperk en dat gaan ze groots vieren. Alle werknemers krijgen maar liefst 10 dagen vrij.

Niet blij

Je zou verwachten dat dit gewaardeerd wordt door de Japanners. Maar dat geldt niet voor iedereen. Uit een onderzoek blijkt dat 35 procent aangeeft blij te zijn met de vrije dagen, maar 45 procent is niet blij. Japanners zijn harde werkers. Werkdagen van tien uur is vrij normaal en overwerken wordt gezien als een vorm van loyaliteit.
De Japanners nemen ook niet vaak een vrije dag op. Gemiddeld heeft een werknemer twintig vrije dagen die ze per jaar mogen opnemen. Veel werknemers gebruiken daar maar 10 dagen van. De meeste voelen zich schuldig zodra ze vrij nemen, ze willen solidair zijn naar collega’s en de werkgever.

Geen inkomen

Werknemers zonder contract, die per uur of per dag betaald worden, zien de vrije periode eerder als een gat in het inkomen. Werknemers die onmisbaar werk verrichten zoals artsen, verplegers of politiemensen zijn de enigen die geen vrij hebben. Ze worden door de verplichte vrije periode getroffen. De kinderen zijn namelijk ook 10 dagen van school en de kinderdagverblijven zijn gesloten.

Teveel vrije tijd

Sommige Japanners geven aan dat ze niet weten wat ze moeten doen met deze extra vrije tijd. Toch zijn er ook veel Japanners die gaan genieten van die extra vrije dagen. Sommige gaan een reis boeken of op familiebezoek.