“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Werknemers met coronaklachten komen toch naar werk

22 sep, 2020 | Algemeen, Coronavirus
9,5
Klanten vertellen

1321 beoordelingen

Premier Mark Rutte benadrukte het vorige week weer: ” Blijf thuis bij klachten!” Helaas gebeurt dit in lang niet alle gevallen. Ondanks dat werknemers klachten hebben komen ze toch naar werk toe. Uit cijfers van EenVandaag blijkt dat drie op de tien werknemers de klachten negeert. EenVandaag deed een onderzoek onder 500 werkgevers met personeel en zo’n 8000 werknemers en zzp-ers.

Testen niet nodig

Het blijkt dat ruim een kwart van de werknemers het  niet nodig vindt om zich te laten testen en ondanks de klachten gewoon naar het werk toe gaat. Nog eens 3 procent vraagt wel een test aan, maar gaat vervolgens wel naar werk toe. De overige werknemers blijven thuis of laten zich testen.

Bezwaard

De vraag is waarom men niet thuis blijft. Een van de redenen is dat werknemers zich bezwaard voelen om thuis te blijven. Ze willen hun werkgever trouw blijven door op werk te verschijnen. Om je “ziek” te melden voor een simpele verkoudheid blijkt toch lastig. Een andere reden is dat werkgevers niet controleren of men klachten heeft. Om die reden kunnen werknemers makkelijk naar werk toe.

Werkgevers willen compensatie

Het schuldgevoel dat sommige werknemers hebben wanneer ze thuis blijven komt ergens vandaan. Enerzijds vanuit hun eigen betrokkenheid. Anderzijds wordt er ook druk opgelegd vanuit de werkgever. Maar liefst 70% van de werkgevers vindt het onhoudbaar als werknemers bij lichte verkoudheidsklachten thuis moeten blijven. Zij eisen dan ook dat hun werknemers met lichte klachten op werk verschijnen. Daarnaast geven werkgevers aan dat ze een financiele compensatie willen ontvangen wanneer de overheid deze regel blijft handhaven. Zij missen hierdoor inkomsten en zij vinden dat dit dan vergoed moet worden.

Geen richtlijnen

Veel werknemers geven aan dat de werkgever nooit officiële richtlijnen heeft gestuurd. Waarschijnlijk gaan veel werkgevers er vanuit dat men zelf kan beslissen of ze kunnen komen werken. Toch kan het raadzaam zijn om hier duidelijke afspraken over te maken op het werk. Zo weet iedereen wat de regels zijn en hoef je je ook niet schuldig te voelen als je thuis blijft bij klachten!